Dilanur Betül Devir

Dilanur Betül Devir

Çocuklarımıza ahlaki değerleri aşılamalıyız

Çocuklarımıza ahlaki değerleri aşılamalıyız

Çocuklarımız bizim her şeyimiz, umudumuz, sevinç kaynaklarımız, yarınlarımız… Çocuklar her aile için öze, kıymetli ve müstesnadır. Bu müstesna varlıklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek, yarınlara ulaştırmak bizim asli görevimizdir. Bu yolda iyi bir eğitim ve gelecek hazırlamak adına çalışırız. Aslına bakarsak çocukluk çağının hatta gençlik yıllarının büyük bir bölümlerini onların eğitimine ayırırız. Elbette akademik başarı çok çok önemli ancak önceliğimiz çocuklarımızın ahlaki ve manevi açıdan gerekli donanıma sahip olması olmalıdır. Çocuklara ahlaki değer eğitimi vermek, onların karakter gelişimini ve toplumsal uyumlarını desteklemenin önemli bir parçasıdır.

Günümüz toplumunda ahlaki olgunluğa sahip bir evladı nasıl yetiştirmeliyiz. Bence bütün mesele bu sorunun cevabını bulmaktır.

İşimiz zor gibi ama aslında son derece de basit. Neden mi?

Öncelikle bizim çocuklarımıza örnek olmamız onlara iyi bir rol model olmamız gerekir. Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur atasözünde olduğu gibi çocuklarımız aslında bizim bir kopyamız ya da aynadaki yansımamız olacaktır. Çocuklar, ahlaki değerleri yaşayan bir yetişkinin davranışlarından öğrenirler. Bunun için kendi davranışlarımızda dürüstlük, saygı, empati ve diğer değerleri sergilememiz gerekiyor.

Aynı zamanda çocuklarımızla iyi bir diyalog samimi bir iletişim içerisinde olmamız gerekiyor. Onların neyin doğru ve yanlış olduğunu anlamalarına yardımcı olmalıyız. Sorularını yanıtlayın ve tartışma fırsatları sunarak çocuklarımızın olayı pekiştirip özümsemelerini sağlayabiliriz.

Yine empati duygusunun aşılanması çok önemli. Çocuklarımıza başkalarının duygularını ve bakış açılarını anlamalarını öğretmeliyiz. Empatinin saygı ve anlayışın temeli olduğunu unutmamalıyı. Mesela arkadaşı ile dalga geçtiğinde arkadaşının kendisini kötü hissedebileceğini öğretmeliyiz. Aynı olayın kendi çocuğumuzun başına da geldiğinde onun ne kadar üzüleceği konusunda empati yaptırabiliriz.

Yine genel geçer ahlaki kurallar, toplumsal kurallar anlatılıp özümsetilmeli. Aile içinde ve toplumda kabul edilen kuralları ve sınırları açıklamalıyız. Çünkü bu kurallar, çocukların güvenliğini ve toplumsal normları anlamalarına yardımcı olacaktır.

Yine çocuklara sorumluluk almayı öğretmek çok çok önemli. Kendi eylemlerinin sonuçlarına katlanmalarını ve başkalarına yardım etmelerini teşvik etmeliyiz.

Elbette eğitimin uzun soluklu bir maraton olduğunu unutmadan. Ahlaki değerleri öğrenmek zaman alabilir. Çocuklarımız bu süreçte hata da yapabilir. Bize düşen sabırlı olmak ve çocukların olumlu davranışlarını ödüllendirmektir.

Unutmayın ki çocuklarımıza ahlaki değerleri öğretmek, onların karakter gelişimine katkıda bulunan uzun vadeli bir yatırımdır. Sabır, açık iletişim ve örnek olma, bu sürecin temel unsurlarıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilanur Betül Devir Arşivi