Eda Nur Harputlu

Eda Nur Harputlu

Okul başarısızlığını anlamak

Okul başarısızlığını anlamak

Çocukların derslerde başarılı olması çoğu zaman aileleri kadar kendileri için de önemlidir. Vurdumduymaz görünüşleri sizi çileden çıkarsa da bu onların yaşadıkları zorlu duyguyla baş etme biçimleri olabilir. Sorunun çözülmesine yardımcı olmak bu konuda evladınızı desteklemek istiyorsanız önce ne yaşadığını anlamaya çalışın.

‘Her istediği oluyor tek yapması gereken ders çalışmak onu da yapmıyor.’ , ‘ Dünyanın parasını verip özel okula, dershaneye gönderiyorum ama içinden gelecek, bizim çocuk çabalamıyor.’ , ‘Bunlara rahat batıyor.’, ‘Sorumsuz hocam sadece yiyip içip yatsın, bilgisayarda oyun oynasın, biz de bir şey istemeyelim, derste çalışmasın.’, Biz ne zorluklarla okuduk. Okula gitmek için kilometrelerce yürürdük.’ , ‘Kendi bilir okumak ister başarılı olursa kendini kurtarır.’ Sıraladığım bir dizi sitem dolu cümle bir yerlerden tanıdık geliyor mu? Peki, siz konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Akademik hayattaki başarı elbette bütün hayatı kapsamaz fakat insanın gelişim evrelerinde ihtiyaç duyduğu başarı alanlarından bir tanesidir. Yani okulda başarısız olmak her çocuğa bir şekilde acı verir. Fakat çocuklar ve gençler çoğu zaman o duyguyu anlamak yerine rahatlamak için kaçınmayı tercih edeceklerdir. Bilgisayar oyunları, sosyal medya, bağımlılıklar ya da davranış problemleri bu kaçınma yöntemlerinden biri olabilir. Ya da çocuk ‘Benim başka hayallerim var illa matematik notlarımın yüksek olmasına gerek yok. Çalışmak istemiyorum’ da diyebilir. Gerçekler duyduklarımız ve gördüklerimizin çok daha ötesinde olabildiğinden bu davranışlar karşısında hemen yargıda bulunmak ya da pes edip ne yapalım bizim çocuk böyle demek çocuklarımızın yaptığı kaçınma davranışlarından farklı değildir. Bu ilişkide yetişkin olan anne babadır dolayısıyla daha detaylı bir değerlendirme yapmakta onların görevidir. Peki, bu değerlendirmeyi nasıl yapabilirler? Önce kendi kendilerine sorarak ve hikâyenin bütününe bakarak. Zaman zaman çaresiz hissetseler ya da sorunların nedenini anlamadıklarını düşünseler de pek çok cevap zaten ebeveynlerde vardır. Fakat o cevabı vermek kolay olmayabilir. Ama zaten sık sık yazdığım gibi anne baba olmak zordur. Bunu başta kabullenmeninse bir dizi kolaylaştırıcı etkisi olacaktır. Konuya dönüp okul başarısızlığını anlamak için hangi soruları sorabileceğinizi eklemek istiyorum. Sizin de aklınızda başka sorular varsa paylaşmanıza memnun olacağım.

Çocuğumun derslerinde istediği başarıyı elde edememesi nelerle ilgili olabilir?

Ders çalışmaması ve motivasyon kaybı hayatında yaşadığı başka zorlukların yansıması mı?

Derse katılımını ve çalışmasını olumsuz etkileyen herhangi bir fiziksel engeli ya da sağlık problemi var mı?

Benim bu konudaki düşünce ve davranışlarım çocuğumu nasıl etkiliyor?

Çocuğum neler hissediyor? Hangi alanlarda zorlanıyor?

Zorlandığında neler yapıyor? Kendini nasıl rahatlatıyor?

Arkadaşları ya da öğretmenleri ile yaşadığı bir problem olabilir mi?

Gelişimsel olarak yaşadığı ve anlamlandıramadığı değişimlerden mi etkileniyor? ( mesela ergenliğe geçişle birlikte fiziksel özelliklerin ve iyi görünmenin önem kazanması gibi)

Yüksek beklentiler yetersiz mi hissettiriyor?

Her durumda çocuğun duyguları değişkenlik gösterecektir ve bunları konuşup anlamlandıramamak başarısını olumsuz etkileyebilir. -Soruyorum ama bir şey söylemiyor.- dediğinizi duyar gibiyim. O da tam olarak ne yaşadığını bilmiyor ve bunu anlayabilmesi için sakin bir ebeveyne ihtiyacı var. Başarısını ya da başarısızlığını kader gibi görmeyin ve şahsileştirmeyin. Sadece hikâyesine şahitlik etmeye ve onu anlamaya odaklanın verebileceğiz en şahane destek bu olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Eda Nur Harputlu Arşivi