Fikret Coşar

Fikret Coşar

Her İşin Başı Sağlık

Her İşin Başı Sağlık

 

 

"Halk içinde muteber nesne yok devlet gibi.

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi."

(Kanuni Sultan Süleyman 1494-1566)

 

Bir çokları için makam, mal, mülk, iktidar, SULTANLIK çok kıymetli olsa da  sağlık olmadıktan sonra bunların hiçbir kıymetinin olmadığını söylüyor KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN.

Bu sözünün büyüklüğünü daha iyi kavramak için Kanunî dönemi Osmanlı haritasına bir göz atalım. O zaman daha iyi anlarız . Ne kadar  geniş bir alana hakim iken söylüyor bu sözü. Sağlık yoksa olmaya devlet cihanda  bir nefes sıhhat gibi diyor. Sağlığı olmayan devleti de yönetemez manasında söylüyor bu  sözü. Şu haritanın büyüklüğüne bakarmısınız. Bu kadar mülkü varken söylüyor.

 

Her İşin Başı Sağlık

 

Hani bir söz var ya bu dünya Sultan SÜLEYMAN'a da yâr olmadı diye.  O söz Kanunî’ye de uyarlanabilir de asıl HZ.SÜLEYMAN Rasul içindir. O hükmü altında onlarca krallığı da yönetti. Adaletini gören kavimler gelip hükmü altına girdi. Daha önce hiç kimseye verilmeyen hükümranlık ona verilmişti. Onun hükmü de CAN SAĞLIĞI KADARdı.

Hasılı kelam sağlığımızın kıymetini kaybetmeden bilelim. Kendimizi ve çevremizi koruyalım. Şu salgın dönemini hayırlısıyla hep beraber atlatalım. Sağlıcakla kalın Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Fikret Coşar Arşivi