Fikret Coşar

Fikret Coşar

Korona gitmiyorsa, kov iti…

Korona gitmiyorsa, kov iti…

Korona namı diğer Covid-19 yılbaşından beri gündemimizi oluşturuyor. Uzun süre seçim sonuçlarını izler gibi sağlık bakanlığının verilerini takip eder olduk. Aynı açılan sandık sayısı şu filan parti şu ilde bu kadar oy almış diğeri şu kadar almış gibi izler olduk. Yapılan tahlil şu kadar adet testi pozitif çıkan şu kadar entübe hasta şu kadar. Ölen sayısı şu vefat edenleri de adet bazında takip eder olduk.

Sağlık bakanlığı çalışanları her türlü risk altında kalmalarına rağmen fedakârca ve birçok tıp çalışanını da FEDA ederek çalışmalarına devam ediyorlar.

Şahıs bazında da bizlerin alması gereken tedbirler önerildi; Maske kullanımı, ellerin dezenfekte edilmesi, yıkanması. FİZİKSEL MESAFE’ye uyulması, düğün dernek vb. faaliyetlerin askıya alınması, toplum olarak takip edilen futbol, voleybol vb. müsabakaların seyircisiz izlenmesi Sokağa çıkmanın sınırlandırılması gibi.

Alınan bu tedbirlerin faydasını gördük. Yeni normallerimiz oldu. Lakin yeni normallere milletimiz bir türlü alışamadı. Süreç uzun ve sabır istediği için milletimiz maskeye alışkın olmadığından sabrı taştı.

Maskeyi kimi çenesine, boğazına kimi tepesine kimi de dirseğine takıp dolaşmaya başladık. Bence sosyal mesafe diye yanlış adlandırdığımız doğrusu fiziksel mesafeyi de kimse önemsemeyince Konya sanki şampiyonlar ligi veya UEFA kupasına katılacakmışız gibi kovid-19 da ülke sıralamasında ilk 5 den kurtulamaz oldu.

Bu korana virüs ister doğal ister laboratuvar da yetiştirilmiş olsun vakıa olarak var. Bizimde bu illet virüsle aşısını bulana kadar ya da ülke olarak bağışıklık kazanıp virüsünde bizimde sıradan diğer uçuk virüsü ile birlikte yaşamayı öğrendiğimiz gibi ve hayati tehlikeden çıkana kadar bizim bu virüsle SABIRLA, BIKMADAN, USANMADAN MÜCADELE etmeliyiz. Hafife almaya hiç gelmez.

Ateş düştüğü yeri yakıyor. Diğer ülke ve şehirlerde virüsten ölenleri sadece haberlerde duyup üzülüyorduk. Şimdi eşte dostta arkadaşta Konya’da yakın çevremizde duyunca vefat ve hastalık haberlerini duyunca, bu yanan ateşi ciğeri yananları daha iyi anlamış ve virüsün etrafımızı iyice kuşattığını görmüş olduk.

Ne yapmalıyız; korona /covid-19 la adı üstünde 19 kere de olsa bıkmadan, usanmadan sabırla mücadele etmeli kovmalıyız bu virüs itini!

Sabırla maske takmaya devam. El yüz ve burun temizliğine öncekinden daha titiz ve önem vermeye gayret etmeli. Fiziksel mesafeyi ihmal etmemeliyiz. Toplu yapılan faaliyetlere ara vermeli, daha dikkatli olmalıyız. Hele hele test sonucu pozitif olanlara daha çok görev düşüyor.

En iyisi hiç hastalanmamak için gayret etmeli. Hastalananlarda başkalarına bu virüsü bulaştırmamak için tecrit, maske, temizlik, dezenfekte vb. çok iyi ve sabırla yapılmalı, kendi ailesi dâhil bulaşmaması çok özen göstermeli. Kendisi de aldığı ilaçlara takviye olarak, bağışıklık sistemini güçlendiricilerle takviye etmeli yediğine, içtiğine dikkat etmeliler. Sabırla mücadele etmeliyiz. Korona gitmiyorsa, kov iti gitsin. Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikret Coşar Arşivi