Fikret Coşar

Fikret Coşar

Ramazan’a Bir Bakış

Ramazan’a Bir Bakış

Şehr-i Ramazan ayına kavuştuk şükürler olsun fakat Ramazan kavramı hep aklımızda isim olarak var. Anlamı nedir diye pek düşünmüyoruz. Bu kelimenin anlamlarına bir bakalım istedim. Ramazan, kameri aylardan birinin ismidir genellikle Şehr-i Ramazan olarak kullanılır. Ramazan'ın kelime anlamları sözlüklerde şunlardır;

1- Günün çok sıcak olması güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın toprakta yalın ayak yürümekle ayakların yanması anlamına gelen RAMAD,

2- Güneşin aşırı ısısından çok fazla ısınmış olan yer anlamına gelen RAMDA,

3- Yaz sonunda ve güz mevsiminin başında yağıp yeryüzünü temizleyen yağmur anlamına gelen RAMADİY,

4-Kılıcı veya okun demirini inceltip keskinleştirmek için iki yalçın taş arasına koyup dövmek anlamına gelen RAMD köklerinden türediği kabul edilmektedir.

Ramazan kelimesinin köklerine baktığımızda bir arınma, temizlenme, olgunlaşma görüyoruz. Değişim, dönüşüm, yenilenme var.

Biz de bu Ramazan ayını fırsat bilip geçmişteki hatalarımızdan arınıp arınma, günahlardan temizlenme, olgunlaşmak için çaba sarf etmeliyiz.

Kur'an'ın inmesiyle bereketlenen bu ay gibi bizler de hayatımıza Kur'an'ı indirip yaşamalıyız. Böylece arınıp, olgunlaşıp Allah’ın razı olduğu kullardan olmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bu günleri fırsat bilelim. Kur'an'ı okuma, anlama çabalarımızı arttıralım. Çünkü müminler bu Kur'an'dan sorumludur, sorgulanacak ve imtihan olunacaklardır.

 "O senin için de halkın için de bir öğüttür. Siz ondan sorulacaksınız.” (Zuhruf 44. Ayet)

Bu günlerin kıymetini bilip Allah rızası için gerekli şeyleri yapanlardan olmak dileklerimle vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fikret Coşar Arşivi