HAVALAR SICAK GÜZEL DE YA SAĞLIĞIMIZ
Küresel ısınmanın en önemli etkilerinden biri de iklim değişiklikleri. Dünyanın ekosistemindeki değişiklikler nedeniyle son yıllarda hava sıcaklıklarının çok yüksek olduğu daha uzun yaz mevsimleri görülüyor.
Bütün ekosistem üzerindeki etkilerinin yanı sıra aşırı sıcak hava akımları insanlar için de büyük tehlike oluşturuyor. Kimilerine göre bu bizim dünyayı hoyratça kullanıyor olmamız, sentetik atıkların doğaya atılması, doğadaki karbon salınımının olması gerekenden fazla olması gibi teoriler ile sanırım hemen her gün karşılaşıyoruz.
Bu söylenenler teori ya da gerçekse de fark etmiyor sonuçta dünyamızın dengelerinin değiştiği bir gerçek ve son yıllardaki mevsim düzensizlikleri, iklimsel kaymaları, maalesef 7’den 70’e hepimiz hissetmekteyiz. Adına topyekun küresel ısınma da denilen bu değişimi en çok hissettiğimiz zamanlar herhalde bu zamanlar, yurdumuzun tamamında sıcaklıklar gayet hayati tehlike oluşturacak kadar zararlı seviyelerde. Ve bu da sağlığımız için, dikkat edilmediği takdirde gayet sakıncalı ve istenmeyen durumlara sebep olabilir. İnsan vücudu çeşitli şekillerde ısı kaybeder. Örneğin terleme vücudun soğumasını sağlar. Ayrıca kan dolaşımı da vücudun ısı kaybetmesine yardımcı olur. Hava sıcaklığı arttığında kalp daha fazla kan pompalamaya başlar. Kan akışındaki artış nedeniyle kan damarları genişler. Derinin yüzeyine daha yakın hareket etmeye başlayan kan vücudun ısı kaybetmesini kolaylaştırır. Ancak hava sıcaklığının çok yüksek olduğu durumlarda ortaya çıkan aşırı terleme vücudun çok miktarda sıvı kaybetmesine neden olur.
Bu süreçte biyokimyasal süreçlerin gerçekleşmesinde hayati öneme sahip bazı kimyasal maddeler de kaybedilir. Bu durumda baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kaslarda kramp gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Hava sıcaklığının çok yüksek olduğu durumlarda vücut tarafından soğrulan ısı miktarı yayılan ısıdan fazla olabilir. Bu durumda vücut sıcaklığı yükselmeye başlar. Vücut sıcaklığındaki artış merkezi sinir sistemini ve kan dolaşımını etkiler. Vücut sıcaklığının 40°C’yi aşması durumunda ise beyinde, kalpte, böbreklerde ve kaslarda ciddi hasarlar oluşabilir ve bilinç kaybı ortaya çıkabilir. Sıcak çarpması olarak isimlendirilen bu durum tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir rahatsızlıktır. Bütün bu olası sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için en başta uzmanların önerdiği saatlerde dışarı çıkılmalı ve sıvı alımını en üst düzeyde tutmalıyız. Çünkü geri kazanılamayacak tek şey sağlığımız. BU ARADA DÜNYA SADECE BİZE AİT DEĞİL, LÜTFEN DIŞARI BİR KAP SU VE BİR KAP MAMA BIRAKALIM.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.