Hümeyra KARADAĞ

Hümeyra KARADAĞ

Kız Kulesi Efsaneleri

Kız Kulesi Efsaneleri

Hem yerli hem yabancı birçok turistin ve İstanbul’da yaşayanların ilgisini çeken Kız Kulesi , İstanbul Salacak açıklarındaki adanın üzerine inşa edilmiştir. Kız kulesinin efsane hikayeleri bir yana muhteşem boğaz manzarasıyla da başlı başına efsanedir. 2500 yıl önce yaptırılan Kız Kulesi İstanbul’un tüm tarihine eşlik etmiştir. Birçok farklı İstanbul Kız Kulesi hikayeleri dilden dile dolaşır bu hikayelerden hangisi gerçek Kız Kulesi hikayesi bilinmese de hepsi insan ruhuna ayrı dokunur.

Kulelerin Aşkı

Hikayelerden birine göre Kız Kulesi’nin efsanesi Galata Kulesi ile olan aşkını anlatır. Birbirine aşık olan iki kulenin aralarında bulunan İstanbul Boğazı kavuşmalarına engel olmaktadır. Galata Kulesi yıllarca mektuplar yazsa da aşkını dillendirse de Kız Kulesi’ne olan hasretine son veremez. Rivayete göre Hezarfen Ahmet Çelebi uçma hayali ile yanıp tutuşarak buraya çıktığında Galata Kulesi bu mektupları kendisine vererek Kız kulesine ulaştırmasını ister.

Uçma sevdalısı Hezarfen Ahmet Çelebi İstanbul’un rüzgarıyla uçarak Galata Kulesi’nin sevdasını Kız Kulesi’ne ulaştırır. Artık Kız Kulesi aşkının karşılıksız olmadığını biliyordur bu karşılıklı aşk onları yüzyıllar boyunca ayakta tutar.

Prensesin Efsanesi

Kız kulesi’nin en çok konuşulan hikayelerinden biri de sonu acı ile biten bir hikayedir. Efsaneye göre, Krala kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Çok sevdiği kızına kaybetmekten korkan Kral denizin ortasına bir kule yaptırır ve kıymetli prensesine buraya yerleştirerek korumaya alır. Kral bu şekilde kızını yılandan koruyacağını düşünse de,  kuleye gönderdikleri üzüm sepetinden çıkan bir yılan prensesin ölümüne neden olur. Çok üzülen kral kızına demirden bir tabut yaptır ve Ayasofya’nın giriş kapısının üzerine yerleştirilir. Ancak yine efsaneye göre yılan prensesi ölümünden sonra dahi rahat bırakmaz, tabutun üzerinde yılanın ısırığıyla oluşan 2 delik olduğu halen anlatılır.

Battal Gazi

Kız Kulesi ile ilgili anlatılan bir diğer hikaye, Battal Gazi’nin askerleri ile birlikte Kız kulesi’ne gelerek kulede saklanan hazineleri alıp, burada yaşayan kızı kaçırdığıdır. Hikayeye göre İstanbul’u kuşatmaya gelen Battal Gazi Kız Kulesi önündeki kıyıda 7 sene kalır çünkü tekfurun kızına aşık olmuştur. Üsküdar’ın tekfuru korkudan kızını hazineleri ile birlikte kuleye kapasa da Battal Gazi’nin kızını ve hazinelerini kaçırmasına engel olamaz. Ve hatta ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ sözünü bugünlerde duyarız.

Leandros ile Hero

Leandros efsanesine göre Leandros ve Hero birbirlerine aşıklardı ama aralarında aşılması imkansız bir deniz mesafesi vardır. Çok fırtınalı bir gece Leandros kulede ışık yandığını görüp sevgilisinin onu çağırdığını düşünerek denize atlar. Ama ışığı yakan Hero değil onlara düşmanlık eden bir başka kişidir. Leandros denize atlayınca ışığı söndürür ve derin sularda boğulmasına sebep olur. Hero bunun acısına dayanamayarak kuleden atlayıp hayatını sonlandırır. Aşıkların hikayesini bilenler onların adına kulenin olduğu yere bir Deniz feneri yaptırır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hümeyra KARADAĞ Arşivi