Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Zamane Ahileri

Zamane Ahileri

Balın sahtesini, sucuğun etsizini, yoğurdun ve kaymağın sütsüzünü, kıymanın soyalısını, baklavanın bezelyelisini yaparak gıdada sonu gelmeyen sahtekarlıklara imza attılar.

İnternetten alışveriş yapmaya kalktık telefon yerine salatalığı, smokin yerine çocuk fistanını, ayakkabının toksik zehirlisini, kozmetiğin en sahtesini, çantanın çakmasını kilitlediler.

Aman sanal alışverişten kazık yemeyelim; görerek, bilerek, dokunarak alalım dedik bu kez de iki katı fazla para ödedik. Çin malı taklit ürünlere çuvalla paralar saçtık.

Pazara gittik, poşete bir iyi bir kötü attılar. Balık alalım dedik tazeleri öne, bayatları arkaya saklayıp kandırdılar. Karpuzun bile kabağını ürettiler. 

Baharat alalım istedik biber yerine kiremit tozu, karabibere boyalı galeta unu, sumağa kepek attılar, yetmedi toprak eklediler ağır gelsin diye demir tozu ilave ettiler.

Ekmeğe girmeyelim bile. “En kaliteli ekmeği bizim esnafımız üretiyor” dediler dünyanın en kalitesiz ekmeğini yedirdiler. Poğaçaya peyniri, tosta sucuğu adeta koklattılar.

Mısır şurubunu, nişasta bazlı şekerleri, Çin tuzunu albenili ambalajlarla soframıza ulaştırdılar.

Dosttan alışveriş yaptık ayrı kandırıldık, “bu marka şehrimizin markası, eller kazanacağına onlar kazansın dedik” ayrı kandırıldık. 

Yerli pazarına gittik aldığımız domatesin bahçe değil hal ürünü olduğu ortaya çıktı. Orada bile kandırıldık.

*****

Anadolu’nun dünyaya örnek ticari ve ahlaki gelenekleri arasında yer alan “Ahilik” nedir, hepimiz az çok biliyoruz. Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

Kısaca Ahilik esnafların kurduğu teşkilattır. Temelde bugünkü esnaf odaları gibi. Bugünlerde Ahilik Haftası kutlanıyor. Ahi teşkilatına, günümüzün ahileri olan esnaflara ve onların kurduğu örgütlere methiyeler düzülüyor.  Ancak bizdeki mevcut tablo yukarıda sıraladığım gibi. Listeyi uzatın uzatabildiğiniz kadar. Biz toplum olarak sahtekârların sonsuz ufuklarına teslim olduk.

Şahsen bilerek ve isteyerek hiçbir esnafımıza sahte para vermedim. Aynı hassasiyeti de onlardan bekledim. Pazarda elime tutuşturulan çürük meyvelerle dolu o poşetleri haklı olarak iade etmişliğim fazlasıyla vakidir.

Bir esnaf çocuğu olarak işini layığıyla yapan, hakkı hukuku gözeten, helaline haram karıştırmayan tüm esnaflarımıza şükranlarımı sunup Ahilik Haftalarını yürekten kutlarken, “kazandım” sanan kaybetmişlere de toprağın altını hatırlatmak istiyorum.

Unutmayın “…Bizi aldatan, bizden değildir” diyen Peygamber Efendimiz, "Doğru ve güvenilir tüccar (kıyamet günü) nebilerle, sıddıklarla ve şehitlerle beraberdir" müjdesini vermiştir.

 

*****

ÖĞRENCİ SERVİSLERİ Mİ PAHALI YOKSA DOLMUŞ ÜCRETLERİ Mİ UCUZ?

Hazır esnaf demişken son günlerde çok şikayet duyduğumuz ve bire bir gözlemlediğimiz  “okul servisleri” konusuna da değinmekte yarar görüyorum.

Malum 1,5 yıl aradan sonra okullarda yüz yüze eğitim başladı. Öğrenciler okullarına, servisçi esnafı da müşterilerine kavuştu. Ama ne kavuşma?

Fiyatlar resmen uçmuş. Öyle uçmuş ki kalemi kağıdı elinize alıp işi matematiğe döktüğünüzde şaşırmamak mümkün değil. Bugün en kısa mesafeye ayda 230-240 TL para istiyorlar. Kabaca bir hesapla çocuk ayda maksimim 24 gün servis kullanacak yani 48 biniş. Bu da her binişe 5 TL demek.

Peki dolmuşun 3 TL olduğu yerde okul servisi neden 5 lira? (Bazı aylarda 6 TL’yi bulacak)  Şimdi burada can alıcı soru şu:

Öğrenci yolunacak kaz mı?

Yok, değil diyorsanız, o zaman acilen minibüs ücretlerine zam yapın. Zira adamlar 20 kilometre yol gidiyor 3 TL alıyor.  Öte yanda 2 kilometrelik yol için günlük 10 TL isteniyor.  Yazıktır, günahtır.

Ayrıca okul servisleri göstermelik denetlenmemeli. En çok aldığımız iki şikayetten biri ayakta öğrenci taşımaları diğeri de öğrencilerin okul saatinden 35-40 dakika önce okula indirilmeleri. Şimdi havalar iyi bir şekilde o çocuklar okul bahçesinde vakit geçirir de yarın kış da kıyamette ne yapılacak? Bu kadar para veren velilerin kaliteli hizmet beklentisinde olması da son derece doğal…

 

 

Görüş ve önerileriniz için; 

BBN Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Altay'a yazabilirsiniz

Twitter: @huseyinaltay26

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi