Şehirlerarası yollarda bayram ve tatil trafiği sonrası
Merhaba değerli okurlarımız, geride bıraktığımız Kurban Bayramı yapılan düzenlemelerle ve haftasonları ile birlikte yaklaşık 9-10 günlük bir dinlenme ve tatil imkanı sunmuştu.
Bu süre içerisinde çoğunluğu geçen sene pandemi kısıtlamaları sonucu seyahat edemeyen ve eve kapanan vatandaşların bu yaz normalleşme ve aşı prosedürü ile memleketlerine, yazlık tatil beldelerine akını haline dönüştü.
Her ne kadar yollarda 120 bine yakın emniyet personeli görev alsa da yapılan ikazlara rağmen Kurban Bayramı tatilinin süresince yurdun farklı noktalarında meydana gelen trafik kazalarında maalesef 50 kişi hayatını kaybetti, 343 kişi yaralandı.
Özellikle Ege ile Akdenizdeki tatil bölgelerindeki Bağlantı noktalarında zaman zaman trafik yoğunluğu ve uzun araç kuyrukları oluşurken, şehirlerarası yollarda trafik kazaları da yaşandı. Bunda sıcak hava etkisi ile evlere biran önce gitme isteği ile arttırılan hızlar ve yola yorgun çıkılması en büyük faktörler.
Otoyol ve bölünmüş yollar ile normal tek şerit karayollarımızdaki hız limitlerinin farklı olması ile trafik işaret ve işaretçilerine dikkat edilmesi ve yol yapım onarım çalışması olan noktalarda kesinlikle hızların azaltılması ve sollama yapılmaması gerektiğini zaten yıllardır bıkmadan usanmadan söylüyoruz. Ama işte konu o direksiyonun başına geçince ne yaş tanıyor ne eğitim ne de memleket… Direksiyon başında trafikte herkes eşit herkes aynı kurallara riayet etmek zorunda.
2-2,5 saatte 15 dakika mola vermek, araç içinde cep telefonu tablet oyuncak vs dikkat dağıtıcı etkenlerle ilgilenmemek yola uykusuz ve aşırı yemek yiyerek yada mola yerinde uyku getirici şeyler yiyerek devam etmek hep kaza risk etkenlerinden. Tabii bir de kullandığımız araçların bakımlarının yapılıp yapılmadığı,lastiklerinin uygunluğu, fren ve takip mesafelerine uymak… Hepsi ama hepsi büyük bütünü oluşturan önemli detaylar… Biz bıkmadan usanmadan şimdi ve bundan sonrada yazmaya, uyarmaya, dikkat çekmeye çalışacağız. Gideceğimiz yere biraz daha geç gitmenin hız ve felaketten çok daha önemli olduğunu biliyoruz. Artan trafik ve araç sayısı,otomobillerin eskiye oranla daha konforlu ve hızlı olması ayrıca yollarımızında daha kaliteli ve geniş olması bazen sürücüleri hız konusunda kışkırta biliyor ancak bilinmesi gereken otomobillerin her ne kadar güvenlik önemleri ile donatılsada nihayetinde sürücünün aracı kullandığı ve aşırı hızın her zaman felakete davetiye çıkardığıdır…
Tabii bir de yol koşulları var dikkat edilmesi gereken, sıcak asfalt soğuk asfalt stabilize yollar ve toprak yollarda araba kullanım koşulları daima farklıdır. Yol kenarlarında ya da bazı geçit ve rampalarda özellikle sağ şeritlerde kamyon ve ağır taşıtların yolda kaymaması için bilinci yapılan ya da aşırı yıpranma ve kullanım sonucu deforme olan yollarda balıksırtı denilen pütürlü alanlar oluşabiliyor. Düzensiz bu yol durumu lastiklerin yolla temasını bir anda bozup direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına sebebiyet verebiliyor. O nedenle özellikle tepe iniş ve çıkışlarında viraj giriş ve çıkışlarında yavaş olmak ani fren ve hareketlerden kaçınmak çok çok önemli .
Sağlıklı güzel ve güvenli sürüş dolu günler diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.