Korhan Önder

Korhan Önder

Yerli otomobil projesinde son gelişmeler…

Yerli otomobil projesinde son gelişmeler…

Merhaba değerli okurlarımız TOGG Milli Otomobil projesinde çalışmalar tüm hızı ile devam ediyor. Son dönemde çok fazla gelişmeler aktarılmasa da hem tesis inşaatı hem de araç üzerindeki proje Ar-Ge faaliyetleri sürüyor. İşte bu dönemde haziranın son haftası ilk olarak yönetsel anlamda da bir takım revizyonlar yapılmış. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ'de (TOGG) Bülent Denkdemir ve Taha Yasin Öztürk'ün yönetim kurulu üyelikleri sonlanırken, yerlerine Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve BMC Üst Yöneticisi (CEO) Murat Yalçıntaş getirilmişti.

Akabinde de TOGG'un resmi internet sitesinde yer alan yönetim kurulu şemasında değişiklik yapıldığı görüldü. Buna göre, Denkdemir ve Öztürk'ün yerine TOGG Yönetim Kurulu üyeliğinde Tosyalı ile Yalçıntaş'ın isimleri yer aldı.

Bu gelişmeler ile beraber haziran ayı başında TOGG'un ödenmiş sermayesinin tamamı daha önce yapılan sermaye avanslarının sermayeye ilave edilmesi suretiyle 150 milyon TL'den 996,8 milyon TL'ye çıkarılmıştı.

Yerli otomobil projesinde son gelişmeler…

AG Anadolu Grup Holding AŞ, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) sermaye artırımına katılarak paylarını artırmıştı.

Bununla beraber dövizdeki dalgalanmalar ve Covid etkisi yatırım maliyetlerini yükseltti. Daha önce resmi web sitesinde tesis ile ilgili 2020 son çeyreğinde ekipman siparişine başlanacak, hat montajı 2021 3. çeyrekte başlayacak ibaresi bulunurken tesis inşaatında Gemlik Tesisi’nde devam eden çalışmaların takip edilebilmesi için geçtiğimiz günlerde 7/24 kesintisiz bir biçimde sürecek canlı yayın başlatıldı. Gemlik Tesisi’nde süren inşaat çalışmaları, "togg.com.tr" sitesindeki TOGG TV sekmesinden canlı olarak izlenebiliyor.

Fabrika inşaatında arıtma, montaj, enerji, boya, gövde, giriş ve batarya birimlerinin temel güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Boya, gövde, montaj ve enerji birimlerinde soket altı kaide ve kolon betonları dökülmeye başlanan şantiyede 900 kişi görev yapıyor. İlerleyen zamanda sayının 1500-2000 arasında olması planlanıyor.

Yerli otomobil projesinde son gelişmeler…

TOGG Gemlik Tesisi’nde üretim ve montaj hatlarının kurulması ile 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobilin battan indirilmesi hedeflenirken fabrikada üretim kapasitesi yıllık 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak.

Türkiye’nin otomobilinde İlk seri otomobilin, 2022 yılının son çeyreğinde banttan inmesi planlanırken üretim başlangıcında yerlilik yüzde 51 olacak. 2025 yılında yerlilik oranı yüzde 68’e kadar ulaşacak. 2030 yılına kadar ortak platformda elektrikli ve bağlantılı 5 farklı model üretilecek.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Korhan Önder Arşivi