Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Değişen Bayram Algımız

Değişen Bayram Algımız

Ah nerede o eski bayramlar sözünü çoğu insandan duyarız. Belli bir yaş almış insanlardan daha fazla buna özlem duyduklarını görürüz. Eski bayramlar, aile kavramının ve birlik beraberlik duygusunun yoğun olduğu bayramlardandı.
Bayram Coşkusu ve Çocuklar
Bayrama hazırlıklar haftalar öncesinden başlardı. Yemekler temizlikler yapılır ve imece usulü ile komşulara da yardım edilirdi. Çocuklara bayramlıkları alınır ve bayramın ilk gününe kadar giyilmez heyecanla o günler beklenirdi. Bayram da aile büyükleri ile kahvaltı yapıldıktan sonra akraba ve dostlarımız ziyaret edilirdi. Çocuklar için bayramın önemi bambaşkadır. Onlar sevinçle yeni elbiselerini giyerler ellerinde balonlar, mantar tabancaları ve diğer oyuncaklarıyla oynarlardı. Bayram harçlıkları da onlar için bu işin bonusuydu. Çocukların bayramlardaki neşeleri, huzurlu halleri hayatları boyunca unutmayacakları ve özlem duyacakları bir anı olarak kalacaktı. Keyifli sohbetlere eşlik eden Türk kahvesi ile 40 yıl hatırı olacak dostlukların ve muhabbetin temelleri atılırken, yemek ve tatlı ikramları ile beraberlik ve minnet duygusunun tohumları atılırdı. Küslerin barıştığı, sevginin kazandığı, insanların kazançlarının az olmasına rağmen mutlu olduğu ve paylaştığı bayramlardı. Her iki bayramında insanda bıraktığı duygular farklıydı. Kurban bayramlarında etlerin ihtiyaç sahiplerine pay edilmesi, çocukların ilk kez böyle bir olaya şahit olması ve bayramda aldıkları teslimiyet hissi hala bir özlem içermektedir.
Günümüz Bayramları
Eski bayramlarda aradığımız huzur ve mutluluk ne yazık ki bu bayramlarda bitmiştir. Dünyevileşmenin ve refahın verdiği rehavet ile insanlar farklı kişiliklere bürünmüşlerdir. Dini bayramlar sadece bir ritüel ve sembolik olarak görülmüştür. Bayramlarda küslükler artmış, muhabbetler azalmış, eş dost akraba ziyaretleri bitme noktasına gelmiştir. Tatillerini bayramlara göre ayarlayan insanlar bayramın verdiği birlik ve beraberlik duygusundan yoksun kalmaktadır. Çocukların bir kısmı bayram duygusunu tam olarak yaşayamadan büyüyebilmektedir. Tabi bunların altında yatan sosyolojik ve psikolojik durumları da incelemek de fayda vardır. Hiçbir şey bir anda değişmiyor. Bunların hepsi zamanla olan olgular olduğu için geçmişte yapılan hatalar da bunların oluşmasında olan etkenlerdendir.
Daha fazla örnek verebileceğimiz etkenler olsa da kısaca bir karşılaştırma yapmaya çalıştık. Güzelliklerin, muhabbetlerin, huzurun, mutluluğun ve beraberliklerin ön plana çıkacağı bayramlar ümidiyle. Herkese iyi bayramlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi