ORYANTASYON SÜRECİ
Merhaba sevgili okurlarım nasılsınız? Umarım hepiniz çok sağlıklı ve mutlusunuzdur. Yaz döneminin sonlarındayız ve okul dönemi yaklaşıyor. Çocukları anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak anne ve babalar bir hayli tedirgin. Bu hafta oryantasyon sürecinden bahsetmek istiyorum.
Oryantasyon süreci okula adapte olma ve uyum sağlama sürecidir.
Ne kadar gözümüzde korkutucu gelse de oryantasyon dönemini sağlıklı geçirebilmek mümkündür. Öncelikle şunu kabul etmeliyiz ki her çocuk güvenli ortamdan başka bir ortama geçişinde kaygılanır, zorlanır ve kabul etmek istemez.
Her oryantasyon sürecinde her çocuk aynı tepkileri de vermez. Çocukların karakterleri, ihtiyaçları, korkuları farklıdır. İlk gün güle oynaya sınıfa giren çocuk bir ay boyunca okula gitmemek için ağlayabilir. Ekranla yemek yiyen bir çocuğun akranlarıyla sohbet halinde yemek yemeye alışması zaman alabilir. Okul kurallarına ve toplu etkinliklere katılımda zorlanabilir. Eşyalarını güven bulmadığı bir ortamda kullanmaktan çekinebilir.
Süreç içinde çocuğa verilen sözler olabildiğince yerine getirilmelidir. "Seni burada bekleyeceğim." dediyseniz mutlaka beklemelisiniz.
"Bak ağlarsan seni akşam almam." gibi tehdit ifadeleri kullanılmamalıdır.
"Bebek gibi ağlamayı bırak arkadaşların ağlıyor mu?" sözleri ile kıyaslama yapılmamalıdır. Sürece başlamadan çocuğa okulun işleyişi anlatılmalı ve okul alışverişi birlikte yapılmalıdır. Süreçte sabırlı ve şefkatli yaklaşım çok önemlidir. Bu süreçte "Avucundaki Öpücük, Haydi Okula" hikaye kitaplarından faydalanılabilir.
Sevgilerimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.