Muhammet Yasin Akdeniz

Muhammet Yasin Akdeniz

İnternet Oyunları ve Çocuklarımız

İnternet Oyunları ve Çocuklarımız

Poco, Nita, Shelly, Bibi, Spike, Bull daha niceleri, oğlunuzun ya da kızınızın yeni arkadaşları. Yoo, dur dur aslında ta kendileri. Mesela Poco’nun en önemli gücü sağlıkçı olması. Nita iyi saldırır ama savaşta çabuk ölebilir. Bull fena değil. Ben de bazen Bull oluyorum. Olup da ne oluyor? Bazen büyükçe bir arenaya çıkıyoruz bir arkadaşımla. Arena da ayakta kalan tek takım olmaya çalışıyoruz. Tabi ölürsem bir daha gelebiliyorum, arkadaşım yeterince taktik biliyorsa. Çok heyecanlı. Bazen de arenadaki değerli taşları topluyoruz. Bazen de hem savaşıp hem de futbol maçı yapıyoruz karşılıklı, itiraf edeyim henüz bunu daha beceremiyorum. Kazandığım her oyun için en az 3-4 kupa alıyorum. Kazandığım her 50 kupa için ise farklı farklı miktarı artan hediyeler. 
İşte çocuklarımızı epeyce etkileyen son zamanların modasından bir oyun. Online olarak aynı anda o oyunda bulunan arkadaşımla istediğim kadar oyun oynayabiliyorum. Henüz bunları bilecek yaşta oğlum yok ama sınıfta çocuklarım var. Hepsi benden iyiler. Birlikte oynuyoruz bazen, onlar bana bir şeyler öğretiyorlar. İşin öğretmenle oynama boyutunu ayrıca değerlendiririz lakin önemle üzerinde durulması gerekenler var:
Bu oyunlar neden bu kadar çekici olabiliyor? Birkaç önemli etken: Oyunlar günlük hayatta ailelerin çocuklarına koydukları sınırları koymaması, çocukların oyun alanlarında hem arkadaşları ile buluşabilmesi hem de başarı duygusunun doyurulma ihtiyacını gidermesi, hızlı düşünen zihne, zihnin ritmini yakalayacak ritimli oyunlar olması, çocukların sanal dünyada kendilerini herhangi bir yaş, aile bağı, statü olmaksızın diğer oyundaşlarla eşit görmesi ve hatta onlardan da başarılı olabiliyor olması gibi bazı nedenler çıkıyor karşımıza: Dikkat edilmesi gereken en temel konulardan biri: Araştırmaların, çocukların şiddet içerikli oyunlar oynamasının çocukların saldırganlık düzeylerinde öfke ve düşmanlık gibi duygular yarattığı sözel ve fiziksel şiddetlere başvurma olasılıklarının artmasıdır (Özmen ve Aktaş, 2019). 
Her oyun kötüdür gibi bir genellemeye ulaşmak pek tabii mümkün değildir. Lakin birçoğumuz çocuklarımızın neler oynadığı, internette hangi sitelerde dolaştığını biliyor muyuz? Herhangi bir şiddete maruz kalıp kalmadığını, oyunlarda ruhsal sağlığını kaybettirecek unsurların olup olmadığını biliyor muyuz? Onlarla yeterince verimli zaman geçiriyor muyuz, sorgulamamız lazım. Soruları cevaplarını vermek için bir hafta düşünelim gelecek hafta bir reçete ortaya koyalım. 
 

Başvurular
Özmen, A., & Aktaş, Ö. (2019). Bilgisayar Oyunlarının Saldırganlık Düzeyi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Millî Eğitim, 48(222), 213-232.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammet Yasin Akdeniz Arşivi