Muhammet Yasin Akdeniz

Muhammet Yasin Akdeniz

İnternet Oyunları ve Çocuklarımız -II

İnternet Oyunları ve Çocuklarımız -II

Geçen hafta, internet oyunlarının çocuklar üzerinde nasıl sıkıntılar doğurabileceği konusunda konuşmuştuk. Bu hafta önlem olarak neler yapmalı ve nasıl yapmalıyı konuşmadan önce, soracağımız temel soruları soralım ve cevaplarını verelim.

Çocuklarımızın, internette hangi sitelerde dolaştığını biliyor muyuz?

Dünya üzerinde bir antivirüs programının yapmış olduğu araştırmaya göre çocuklar genellikle vaktinin büyük bir çoğunluğunu Youtube’da geçiriyorlar. Dünya genelinde PewDiePie ülkemizde ise Enes Batur gibi youtuberlar, çocukların dikkatini çeken videolar üreterek, onları ciddi bir biçimde etkliyorlar. An itibari (23 Ocak, saat 16:00) ile PewDiePie kullanıcısının 13 Ocak 2020 tarihinde Youtube paylaşımının 5 milyona yakın, Enes Batur kullanıcısının 15 Ocak 2020 tarihindeki paylaşımı ise 5 buçuk milyon izlenme sayısına ulaşmış olması, bunu kanıtlar nitelikte. Ben bir sınıf öğretmeni olarak Enes Batur’u ilk kez öğrencilerimden duydum. Yoksa siz hala bu isimleri duymadınız mı? Hadi şimdi internetten bu isimleri aratıp çocuğumuz onlarca dakika gözünü kırpmadan izledikleri bu videoları izleyelim, nasıl videolar olduğu, böyle videoları izlemesi konusunda rızanızın olup olmayacağının iç tartışmasını yapalım. (Mümkünse, düşüncelerinizi de mail olarak tarafıma gönderin birlikte de tartışalım.)

Şiddete maruz kalıyorlar mı?

Dünya üzerinde, çoklu oyuncuyla aynı anda online olarak oynanabilen bir savaş oyunu ve bu oyunun çıktığı günden bu yana indirilme sayısı 600 milyonu geçti ve yaklaşık günde 50 milyondan fazla kişi online olarak bu oyunları oynuyor.[1] Doç. Dr. Ahmet Güzel, şiddet içeren oyunların, oyun içerisinde şiddeti ödüllendirmesi, çocuklarda, şiddetin iyi bir davranış olarak düşünülmesine, şiddete karşı duyarsızlaşmaya neden olduğu ve küçük yaşlardaki çocuklarda korku duygusunu tetiklediğini öne sürüyor.[2] Çocuklarımız internet üzerindeki oyunlar, videolar ve uygulamalar ile yalnızca bu psikolojik şiddete değil, cinsel şiddete de maruz kalıyorlar. Uygulamalarda gezinen küçük yaşta erkek ve kız çocuklarının karşılıklı oyun sırasında hem psikolojik hem de cinsel anlamda saldırganlıklar da yaşanabiliyor.

-Ne yapmalı?

Çocuklarımızın psikolojik anlamda üç önemli ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlardan birincisi enerjisini sağlıklı bir şekilde açığa çıkarmak, ikincisi kendisini gösterebilmek, ifade edebilmek ve üçüncüsü de akranlarıyla sosyalleşebilmektir. [3] Bu önemli üç faktörü göz önünde bulundurarak çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde enerjilerini atabilecekleri ortamlar oluşturmalıyız. Şehirler artık çocukların oyun alanlarını daraltmakta ve onların oyun yerlerini istila etmektedir. Onlara yeterince oyun oynayabilecekleri oyun ortamları oluşturabilmek, ailenin de fiziksel olarak onlarla oyun oynayabileceği ortamlar yaratmak zorundayız. Çocukları daha çok dinlemeli, kendilerini kanıtlayabilecekleri ve ifade edebilecekleri ortam oluşturmalı, yetenek ve ilgilerine göre onları sevdikleri spor ve sanat dallarına yönlendirmeliyiz. Çocuklarımızın arkadaş ortamlarını bilmeli, arkadaşlarıyla sosyalleşeceği ortamlar ve etkinlikler düzenlemeliyiz. Ayrıca aile içinde anne, baba ve kardeşlerle de sosyalleşebileceği etkinlikleri daha sık planlamalıyız. Böylece çocuklarımızı internetin derin dünyasında tek başına bırakmayarak onları teknolojiye bağımlı bireyler olarak yetiştirmediğimize emin olabiliriz.

 

[1] https://linehaber.com.tr/pubg-mobile-indirilme-sayisi-aciklandi/ adresinden alındı

[2] http://www.milliyet.com.tr: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/siddet-icerikli-oyunlar-cocuklarda-ciddi-sorunlar-yaratiyor-1842305 adresinden alındı

[3] Gençlik Araştırmaları Dergisi, Aralık 2015, Mehmet Dinç, Teknoloji Bağımlılığı ve Gençlik adlı makaleden alındı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammet Yasin Akdeniz Arşivi