Bir Yerde Yanlış Var
Merhaba sevgili dostlar.
2021 yılında turizm amaçlı otellerde erişilebilirlik konusunda harika denebilecek bir adım atılmış daha ötesi kanunlaştırılmıştı. Bu konuda geçmiş örneklere istinaden çok fazla umut bağlamasam da sevindirici bir gelişme olarak kaydetmiştim.
Daha önceki tecrübe ettiğimn derkenbiraz açıklık getirmek gerekirse; 2000'li yılların başlarınla çıkarılan büyük şehirlerde engelli taksi bulundurma zorunluluğu, bina erişimlerinde engelli erişimi, engelli istihdam rakamlarında artırıma gidilmesi gibi bunlar kanunla yasalaşmış konuşardı. Daha fazla örnek mevcuttur mutlaka.
Konumuza dönecek olursak,
Çok karışan bu kanuna göre otellere 2022 sonuna kadar gerekli düzenlemeleri yapmaları için süre tanınmıştı.
Bu kanunla, otellere engelli havuz asansörü ve engelli plaj sandalyesi zorunluluğu getirilmişti.
Özellikle ortopedik engellilerin artık konaklama hizmetlerinin havuz ve plajlarından engelsiz bir şekilde yararlanma imkanına kavuşacaktı.
Geldiğimiz 2023 Eylül ayı itibariyle görüştüğüm yaklaşık büyük kapasiteli 20 kadar otelden, sadece 3,4 tanesi dışındakilerin değil yapılanma, konudan bi haberlerdi. O düzenlemeyi yapmış olan otellerde kendi konseptindeki en lüks oteller olup, zaten bu kanundan çok daha önce bu yapılanmayı yaptıklarını bildiğim otellerdi.
Uzun uzadıya kanun maddesine sileri boğmadan özetlemek gerekirse
Kanun diyor ki;
Erişilebilirlik düzenlemesi yapılması zorunlu konaklama tesislerinde açık ve kapalı yüzme havuzlarının en az birer adedinde bedensel engelli müşterilerin havuzu kullanmasına olanak sağlayan havuz asansörü yapılır. Bu tesislerden denize kıyısı bulunan ve iskele ve benzeri düzenlemeler olmaksızın denize doğrudan kumsaldan girilenlerde ise oda sayısının yüzde biri oranında bedensel engelli müşterilerin denize ulaşmasını ve denize girmesini sağlayacak özelliklere sahip engelli plaj sandalyesi bulundurulur.
Erişilebilirlik düzenlemelerine 31/12/2022 tarihine kadar uyum sağlaması zorunludur.
Bu Tebliğ hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.
Şimdi gelelim sorumlu bulmaya,
Kanun koyucu üzerine düşeni yapmış.
Yürütmeden sorumlu bakan ne yaptı, yaptıysa acaba yaptırım gücümü yok?
Ve nihayi vatandaş olarak engelli sivil toplum örgütleri ve bireyler mi konuyu takip edip uygulanmasını sağlamadı?
Ya da bu kanunlar dostlar alışverişte görsün zihniyetiyle çıkarılmış ardı arkası takibe gerek görülmemiş kanunlar mı?
Özetle ya sistemin bir yerlerinde aksaklık var, yada birileri görevini ihmal ediyor. Kanunu koymakla problemin çözülmediği aşikar.
Kaldı ki bir kanunda muhatabının "uygulanmazsa bir şey olmaz" ciddiyetsizliğini ve rahatlığını düşünmek bile istemiyorum. Eğer bir devlette kanuna uymayan birey ya da kurum bundan en iyimser ifadeyle çekinmiyorsa, o devlette adaletten, haktan bahsetmek ne kadar doğru olur takdir sizlerin.
Kalın sağlıcakla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.