Eski Bir Kırsal Yerleşim Yeri: Zincirli
Konya tarihi süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. Dolayısıyla antik dönemde birçok yerleşim yerine ait kalıntılar mevcuttur. Bunlardan biri de Karatay sınırlarında bulunan Zincirli mahallesindedir. Konya şehir merkezine 40 km uzaklıkta bulunan Zincirli mahallesinde Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmaktadır. Antik dönemde Lykaonia bölgesi sınırları içerisinde kalan bu yerleşim yerinde Zeus Salarameus’a adanmış bir adak yazıtı bulunmuş olup kişileştirilmiş biri olarak anılmıştır. Salarameus ismi mevkii olarak yerleşim yerine de ismini vermiş ve yerel bir isim kökeni olarak Salarama ismi buradan gelmektedir. Günümüzde Zincirli sınırlarında kalan ve Salamara ismiyle bilinen bu yerleşim yerinde özellikle Grekçe yazıtlardan yola çıkılarak lokalizasyonu yapılmıştır.
Burada Bizans dönemine ait eski bir kilise yapısının varlığı bilinmektedir. Zincirli Han’ın yapım inşaatında Roma ve Bizans dönemine ait çok sayıda devşirme malzeme kullanılmıştır. Yine Zincirli’de tespit edilen Grekçe bir yazıtta Ikonion kolonisinde memur olan Aponius Crispus’a (MS 135-170 yılları) ait bir yazıtlı stelde kişinin merkezi konumda çalışan ve burada yaşayan fakat ölümü üzerine köyüne cenazesinin defnedildiğine dair bilgiler içeren bir yazıt bulunmaktadır.
Burada yaşayan vatandaşlar arasında Grek yazı dilinin konuşulup kullanıldığı, bunların İkoniumlu Roma vatandaşları olduğu bilgisine ulaşılmaktadır. Tüm bu bilgiler aslında medeniyetlerin geçmiş serüvenine ulaşmamızı ve gelecek kuşaklara miras olarak bırakmamız için çeşitli kültürel bir zenginliktir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.