Hoş geldin Mayıs…
Günümüzde kullanılan takvim ile asırlar önce kullanılan takvimler birbirine benzerlik gösterdiği gibi birtakım farklılıkları da vardır. Ancak Ay ve Güneş takvimleri, var olan tek takvim tipleri de değildir. Bunlar dışında birçok takvim örneği de vardır: Rumi takvim, Gezer takvimi, Berber takvimi, Sovyet takvimi, İsveç takvimi, Celali takvim, 12 hayvanlı takvim gibi… İnsanlar, genellikle toplumsal ihtiyaçlardan doğan nedenlerle, kendi dönem özelliklerine göre farklı takvimler geliştirmişler ve kullanmışlardır.
Takvim geliştirmenin tarihini Antik Mısır medeniyetine kadar takip etmek mümkündür. Bu en eski Mısır takvimlerinde yıl 3 mevsime ayrılır ve takvim, Sirius yıldızının gökteki konumuna göre belirlenirmiş. Bu 3 mevsim, tarım ürünlerinin ekimi ve toplanması süresine denk geldiği için bu zaman aralığına göre belirlenirmiş. Akhet (tufan, sel), Peret (gelişim) ve Shemu (hasat) gibi.
Modern takvimlerin temeli 8. yüzyılda atılmıştır. Bu takvimler MÖ. 46 yılında Julius Caesar tarafından kullanıma girdiği bilinmektedir. Bu takvime Jülyen (Julian) Takvimi ismi verilmiştir. Bu takvim son şeklini MS. 8 yılında Roma İmparatoru Agustus tarafından almıştır.
Mayıs ayının kökenine baktığımızda; Fransızca Mai, eski İngilizce Maius sözcüklerinden gelmektedir. Anlamını yine Romalılar'dan; Yağmur Tanrıçası olan Maia'dan almaktadır. Maia; verimlilik, bereket ve bitkileri büyüten tanrıça olarak da bilinir. Latincesi “Maius menelis”dir Maia'nın ayı anlamına gelmektedir. Sözcük, Türkçe'ye de Latinceden geçmiştir. Kelime anlamı "taze, yaş sığır gübresi" demektir. Bu dönemlerde yağmur yağışı yüksek oranda olduğundan dolayı bu isim verildiği düşünülmektedir. Nişanyan Sözlük'e göreyse sözcük, "mag-ia" sözcüğünden türetilmiştir ve bu sözcüğün yazılı bir örneği bulunmamaktadır.
Mayıs kelimesinin Türkçe kaynaklarda tespit edilen en eski kullanımı ise 1330 yılında Aşık Paşa’nın “Garibnamesi”nde; “nitekim şol görkli mayis yağmurı / kim içinde gizlidür tenjri nüri” şeklinde geçmektedir.
Mayıs ayının sağlıklı, huzurlu ve bereketli geçmesi temennisiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.