Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Ilgın’ın Tarihi Geçmişi

Ilgın’ın Tarihi Geçmişi

Konya’nın ilçelerinden Ilgın günümüzde önemli bir yol güzergahında bulunmakla birlikte, geçmiş tarihinde de Ksenophon’un doğu seferinde uğradığı önemli bir ulaşım ağı ve lokalizasyonda bulunmaktaydı. Ilgın antik dönemde Tyraion ya da Lageina isimleri ile tarihi kaynaklarda geçmektedir. Günümüz ilçe merkezi Lageina olarak adlandırılırken, geniş bir alanı kapsayan çevresi ise Tyraion olarak adlandırılmaktadır. Antikçağ tarihi yazarlarından Amasyalı Strabon Coğrafya adlı kitabında ve Ksenophon On Binlerin Dönüşü adlı eserinde Tyraion (Ilgın)’dan bahsetmektedir. Hatta Kyros’un ordusunun sefer sırasında burada dinlenip 3 gün burada konakladığı bilgisi bulunmaktadır. Şüphesiz antik çağın önemli bir merkezi yerleşim yerlerinden olmalıydı. Bu bölgenin aynı zamanda Pillitokome (İnsuyu), Perta (Altınekin) ve Ikonium (Konya) ile Zeus Megistos kültünün ortak değerleri olması açısından önemli bir yere sahip olduğu ve bağlantılı olduğu bilinmektedir.

Ilgın, günümüzden 3.500 yıl önce MÖ.1500-1200 yılları arasında şimdiki iskân yerinin 25 km. kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt" adıyla büyük bir şehir devleti olarak kurulmuştur. Hititlere ait su anıtı büyük öneme sahiptir. Klasik devirlerde Tyraion olarak adlandırılan Ilgın önemli bir geçiş yolu üzerinde bulunması sebebiyle dikkati çekmektedir. Ege kıyısında Lidya'nın başkenti Sard'dan başlayarak Mezopotomya'ya kadar ulaşan önemli ticaret yolu üzerinde bulunan Ilgın ve çevresi, sırasıyla Hitit, Firig, Lidya, Roma ve Bizans'a bağlanmış daha sonra 1077 yılında Anadolu Selçuklu Devletinin Kurucusu olan Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilerek, Büyük Selçuklu Devleti'ne katılmıştır.

Ilgın, Anadolu Selçukluları zamanında başşehir Konya'nın değerli bir "su şehri" idi. Haçlı seferleri sırasında birçok kere yağma edilen Ilgın, Selçuklular zamanında bilhassa Alaaddin Keykubat ve Gıyasettin Keyhusrev zamanında imar görmüştür. Alaaddin Keykubat ve Vezir Sahip Ata tarafından büyük bir kaplıca binası (hamam) inşa edilmiştir. Bundan dolayı "Kaplıca Şehri" olarak tanınmıştır.

Konya’nın önemli tarihi geçmişe sahip yerleşim yerlerinden birisi olan kaplıca diyarı Ilgın’a yolunuz düşerse, 1576-1584 yılları arasında Mimar Kocasinan'a yaptırılmış olan Lala Mustafa Paşa Külliyesi, 15. yüzyılda Karamanoğulları döneminde Turgut Oğlu Pir Hüseyin Bey tarafından yaptırılan Pir Hüseyin Bey Camii, Selçuklu sanatının özelliklerini göreceğiniz 1286 yılında Seyfuddin Emir Balaban adına yaptırılmış olan ve halk arasında "Kümbet" olarak bilinen "Şeyh Bedreddin Türbesi", Sahip Ata Fahreddin tarafından 1267 yılında yaptırılan Handevi ve Kandevi Türbesi, I. Alaeddin Keykubad devrinde 1236 yılında Cemalettin isimli mimara yaptırılmış olan Çifte Kaplıca, 1310/1894 tarihinde yapıldığı bilinen dönemin barok mimari üslubunu yansıtan askerlik şubesi olarakta hizmet vermiş olan Redif Taburu Merkez Konağı, Kaleköy Kalesi, Yalburt Hitit Su Anıtı, Karamanoğulları dönemine ait Sungur Bey Türbesi ve Selçuklular dönemine ait Dediği Sultan Tekkesi gibi önemli tarihi mekanları ziyaret edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi