Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Oymalı ve Akören Yeraltı Şehirleri

Oymalı ve Akören Yeraltı Şehirleri

Konya’nın Karapınar ilçesine bağlı Oymalı ve Akören köyleri sınırları içerisinde bulunan bu yeraltı şehri sönmüş bir volkanik dağ olan Karacadağ çevresinde konumlanmıştır.

Karacadağ’da oluşan granit bünyeli tüf tabakaları ve kalkerleşmiş ana kayalar oyularak birbirinden bağımsız 36 adet yeraltı şehri yapılmıştır. 8. ve 10. yy.’lar arasına tarihlenen bu yeraltı yerleşim alanları, o dönemde bölgeye yoğun olarak yapılan Arap akınları nedeniyle ovada yaşayan halkın kendini korumak için Karacadağ vadilerinde bu yeraltı şehirleri olarak adlandırılan yaşam alanlarını meydana getirmesiyle oluşmuştur.

İç mekânlarda Kilise, sarnıç, zindanlar, odalar, galeriler ve hava bacaları gibi yapı grupları bulunmaktadır. Bazı galeriler kuyu tipinde olup yanlarda iniş çıkışlarda kolaylık sağlaması açısından ayak koymak için kertiklerin yapıldığı da görülmektedir.

Yeraltındaki mekanlara inmek için makara sistemi kurulmuştur. Savunma amaçlı yapıldığı için galeriler bir insanın geçebileceği şekildedir. Oda tavanlarında basıncı azaltmak için tonozlu bir sistem uygulanmıştır.

Yeraltı şehirleri ihtiyaca göre odalar eklenerek büyütülmüşlerdir. Dış mekânda Kiliseler günlük yaşamın devam ettiği hayatlar ve çevrede bağ sekilerini görmek mümkündür.

Kapadokya’da örnekleri bilinen bu yeraltı şehirleri de aynı amaçla yapılmış ve çağdaş olan Karacadağ Yeraltı Şehirlerinde araştırmalar tam anlamıyla tamamlanmamıştır.

Konya’da son dönemlerde tespit edilen Sarayini Yeraltı Şehri ve Bulduk Yeraltı Şehirleri de aynı amaçla yapıldığı söylenebilir.

Karapınar-Ereğli sınırında kalan bu alandaki kültür varlıklarının tespiti, tescili, korunması ve çevre düzenlemesinin yapılarak turizme kazandırılması bölge açısından son derece önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi