Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Seydişehir’de bir Tunç Çağı Yerleşimi: Gökhöyük

Seydişehir’de bir Tunç Çağı Yerleşimi: Gökhöyük

Konya’nın Seydişehir ilçesinde bulunan Gökhöyük ilçe merkezine 9 km mesafede bulunmaktadır. Gökhöyük arkeolojik alanında Selçuk Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Gündüz başkanlığında bir ekip tarafından geçmiş dönemlerde yüzey araştırmaları yapılmakla birlikte son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi izinleriyle kapsamlı ve detaylı kazı çalışmaları sürdürülmektedir. Arkeolojik kazılarda Neolitik Dönem’den Demir Çağı’na kadar olan kültür izlerine ait süreç gün yüzüne çıkarılması hedeflenmektedir. Gökhöyük’teki yerleşim ilk olarak MÖ 3000 civarında, Erken Tunç Çağı’nda görülüyor. Orta ve Geç Tunç Çağları boyunca yerleşim sürdüğü Gökhöyük, tarihin farklı dönemlerini temsil eden birçok yerleşim alanı katmanı içeriyor.

Höyükte 2002 – 2005 yılları arasında yapılan kurtarma kazılarında çok sayıda pişmiş toprak eserler bulunmuş olup, höyükte açığa çıkarılan pişmiş toprak buluntulardan, Seramikli Neolitik Dönemden itibaren Gökhöyük sakinlerinin burada yaşadıkları düşünülmektedir.

Höyüğün içinde bulunduğu coğrafya su kaynaklarına (Antik dönemde Trigotis olarak adlandırılan Suğla Gölü’nün hemen kıyısında) ve tarıma elverişli arazilere yakınlığı ile de dikkat çekmektedir. Höyükte Neolitik Dönemden başlayarak Demir Çağı’na kadar devam eden bir kültürel devamlılık söz konusudur.

Seydişehir Gökhöyük’te yürütülen arkeolojik kazılar bölgede yaşayan eski dönemdeki toplulukların sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri hakkında önemli bilgiler ortaya çıkarmaktadır. Bulgular arasında evler, surlar ve mezar alanları gibi yapıların yanı sıra çanak çömlek, aletler ve metal nesneler gibi çeşitli eserler yer almaktadır.

Gökhöyük’teki buluntular, Tunç Çağı’nda önemli bir ticaret ve zanaat merkezi olduğunu göstermekle birlikte, burada yaşayan halk, tarım faaliyetleri, çanak çömlek üretimi ve metal işçiliği ile uğraştığını gösteriyor. Sitenin önemli ticaret yollarının yakınındaki stratejik konumu, muhtemelen bir ticaret merkezi olarak önemine katkıda bulunmuş olmalıydı. Seydişehir Belediyesi’nin destekleri ile sürdürülen kazı çalışmalarının tarihe yön verecek güzel sonuçlar doğurması dileğiyle. Kültürel değerlerimize destek veren kurumlara teşekkür eder, bu zor şartlarda azimle çalışan tüm ekibe kolaylıklar dileriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi