Tyraion Antik Kenti: Ilgın
Günümüzde tam olarak lokasyonu bilinmemekle birlikte araştırmacılar tarafından Konya’nın Ilgın ilçesine konumlandırılan Tyraion antik kenti önemli bir antik yerleşim alanlarından bir tanesidir. Ilgın ilçe merkezi Konya’ya 85 km uzaklıkta yer almaktadır. Ilgın ve çevresinin arkeolojik tarihi geçmişi sadece antik dönemde değil daha öncesinde Hititlere kadar uzanmaktadır. Hiç şüphesiz Hititlerin su yapıtlarından en önemlilerinden bir tanesi olan Yalburt Anıtı Ilgın ilçe sınırlarında yer almaktadır. Hititlerin bu bölgede yaşadıklarının göstergesidir.
Antik dönemin önemli tarihçi yazarlarından Strabon ve Ksenophon Ilgın’dan bahsetmişler ve kente dair bilgiler vermişlerdir. Kent antik dönemde Frigya bölgesinde kalmaktadır. Fakat aynı yol güzergahı üzerinde bulunan Laodikeia (Ladik) ile komşu olup Lykaonia bölgesi ile sınır komşusudur.
1932 yılında yapılan araştırmalarda Ilgın’da Lagenialılar’ın adının geçtiği bir yazıt bulunmuştur. Araştırmacı Calder bu yazıttan yola çıkarak Ilgın’ın bir Lagenia kenti olduğunu ve isminin de buradan geldiğini öne sürmüştür.
Yine Mahmuthisar köyünde bulunan bir yazıtta ise Tyraion’un lokalizasyonu hakkında önemli veriler elde edilmiştir. II. Eumenes tarafından kente polis unvanının verildiği bilgisine ulaşılmıştır. Tüm bunlar Ilgın’ın tarihi geçmişinin ve önemini ortaya koyan önemli bilimsel verilerdir.
Yine Ilgın merkez ve çevre köylerden tespit edilip Ilgın’a getirilen birçok arkeolojik önemi olan mimari eserler (mezar stelleri, sütunlar, yazıtlar) bulunmaktadır. Tüm bunlar değerlendirildiğinde aslında hiçte küçük olmayacak şekilde bir yerleşime sahip olduğu düşünülen Ilgın, eskiçağ uygarlıklarından sonra Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde de ticari yol güzergahı üzerinde bulunduğundan dolayı önemini hiçbir dönemde kaybetmemiştir.
Geçmişimize ve değerlerimize sahip çıkmamız temennisiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.