Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

Havadan Sudan Konuşmak

Havadan Sudan Konuşmak

Zor iştir havadan sudan konuşmak. Bilgi ister tecrübe ister gözlemlere dayalı kanıt ister. Ama görüyoruz ki önüne gelen maşallah havadan sudan konuşmaya devam ediyor.

Halk arasında boş konuşan kişilere “havadan sudan konuşma, sadede gel” diye bir ifade vardır. Aslında evet bazıları hangi konu olursa olsun pek bilgililer ve havadan sudan konuşmalara devam ediyorlar ama boş konuşuyorlar.

Korona ile yatıp korono ile kalktığımız şu günlerde özellikle tarım çalışanları başta olmak üzere vatandaşlarımızı ilgilendiren en önemli konu havadan sudan gelecek güzel haberler. Yani kuraklık tehdidi, su kıtlığı, barajlar, gıda güvenliği v.b. konulara ilaç olacağı düşünülen yağışlı günler var mı?

Peki kim verecek bu haberleri? Tabii ki Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve onun Hava Tahmin Dairesi.

Hiç merak ettiniz mi nasıl yapılıyor bu işler. Televizyonlarda veya radyoda verilen hava raporları size ulaşana kadar hangi aşamalardan geçiyor. Zor işler bunlar zor.

Hoş ben üniversiteyi kazandığımda ne olacaksın dediklerinde Meteoroloji Mühendisi cevabını verdiğimde; hadi oradan dağdaki keçinin çobanı da keçinin kuyruğuna bakıp hava tahmini yapabilir. Başka bir meslek bulamadın mı demişlerdi.

Elhamdülillah bu işin ilmini öğrendikçe, içinde yer aldıkça Yüce Yaradanın mucizelerine yakından şahit oldukça büyüklüğüne ve kudretine hayran kalmaya devam ediyorum.

Allah(c.c) kainatı öyle bir denge üzerine kurmuş ve sebebe bağlamış ki, hiçbir şey sebepsiz değil. Fen bilimlerinin tüm yasaları hiç eksiksiz uygulanıyor. Her şey büyük bir çarkın parçaları olarak tıkır tıkır işliyor. SüphanAllah. Bunun en canlı şahitlerdir Meteoroloji uzmanları.

İşte size kanıtı “Hidrolojik Çevrim”. Dünya üzerindeki su miktarı sabittir. Güneş enerjisi ve yer çekimi etkisiyle yağışlarla atmosferden yere düşen yağış karadan ve okyanuslardan buharlaşma yoluyla atmosfere geri döner ve bu döngü sabit miktar, dünyanın ekolojik dengesini oluşturur. Bu konuları bilmek yağışın nerede ne şekilde ne zaman düşeceğini ne kadarının akışa geçeceğini ne kadarının buharlaşacağını bilmek de uzmanların işidir.

O nedenledir ki havadan sudan konuşmak zor iştir. İlim ister bilimsel gerçeklerin yanında tecrübe ister inanç ister gözlem ister kanıt ister ister de ister öyle üç beş klasik lafla ifadeyle geçiştirilecek konu değildir vesselam.

Son zamanlarda yerel ve ulusal tüm kanallarda gün geçmiyor ki yağışların azlığı, iklim değişikliği, kuraklık, su sıkıntısı tehlikesi, kıtlık, barajların doluluk durumu gibi konularda hemen her meslekten insanımız çıkıp uzman edasıyla boy gösteriyorlar. Hatta hava tahmini dahi yapıyorlar.

Önce şunu peşinen söyleyelim. Burada konuşanların pek çoğunun söylediği iklim değişikliği hadisesi bu konuda günah keçisi seçildiği sürece sonuca varılamaz. Yaşanan kuraklık ve muhtemel su sıkıntısının nedeni iklim değişikliğine bağlamak kolaycılık ve sorumluluktan kaçmaktır.

Bu konu ciddi bir iştir. Disiplinler arası bir meseledir. Sadece devletin ilgili kurum ve kuruluşları değil, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, gönüllü kuruluşlar, özel sektör temsilcileri bir araya gelip konunun gerçekten uzmanı olan bilim adamlarının ve mühendislerinin görüşleri doğrultusunda geleceğin planları yapılmalıdır.

Bunun için ilk adım Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Suyun Akılcı kullanımı olmalıdır. Konuyla ilgili birimleri bünyesinde barındıran Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bu bakanlıkların ilgili birimlerinin ayrı ayrı hazırlayıp yürüttükleri kısa orta ve uzun vadeli koruma planları tek bir çatı altında birleştirilmeli ve hedefe yönelik uygulamaları hayata geçirmelidir.

Hepimizin ortak geleceği olan çevreyi korumak, her türlü çevre kirliliği ile mücadele etmek, çevresel etkilerine karşı birlikte hareket etmek hepimizin hem anayasal hem de kulluk görevimizdir. Yaratanın sadece bize verdiği zekamızı bencilliğimize kurban etmeyelim, tüketerek ve kirleterek değil koruyarak ve paylaşarak mutlu olmayı öğrenmeliyiz. Bunu da ciddi anlamda havadan sudan işlerle uğraşan uzmanlara kulak vererek yapalım lütfen. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi