Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

İklim Şurası

İklim Şurası

İklim değişikliğine uyumlu yaşanabilir bir dünya için geldik” diye Konya’da toplanan konuklarımız hoş geldiniz. Hayırlı mübarek olsun. Elinize, dilinize emeğinize sağlık. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Sayın Bakan Murat KURUM ve çalışma arkadaşlarına, Şura’ya katkı sağlayan akademisyenlere, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine, uzmanlara, sanatçılara, gençlere, STK üyelerine gönülden şükranlarımı sunuyorum.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Selçuklu Kongre Merkezi'nde 21-25 Şubat 2022 tarihlerinde geniş bir katılımla gerçekleştirilmekte olan İklim Şurası hem ülkemiz hem de dünyamız için gelecek güzel günlerin habercisi olacak inşallah.

Sayın Bakan Murat Kurum’un ifadesi ile bu Şûra, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda Türkiye’nin yol haritasını oluşturacak. Şura; Türkiye'nin iklim değişikliği vizyonunu, gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde yeniden ele alarak "yeşil dönüşüm" anlayışını katılımcı bir şekilde ortaya koymak amacıyla gerçekleştiriliyor. Başarılar dileriz.

Yıllardır “Geleceğin Anahtarı İklim Değişikliğine Uyumda Saklı” cümlesini slogan halinde hemen her yazımda hem de katıldığım her ortamda dile getiren biri olarak bugünleri de gördüm ya, Rabbime şükürler olsun. Bir hayalim, bir umudum gerçekleşti, bir adım atıldı. İnşallah arkası gelir. Çünkü insanlığın kaderi inanın bu konuda belirleyeceği yola bağlı.

Salgın hastalıklar, ekonomik sorunlar gelir geçer, doğru bir politika ve uygun stratejiler uygulayan yönetimlerle bu sorunların üstesinden gelinir, geliniyor da. Ancak meteorolojik kaynaklı doğal afetler istesek de istemesek de dünyayı etkilemeye artarak devam edecek, hazırlıklı olan en az zararla atlatacak, hazırlıksız olan perişan olacak, her seferinde yaraları sarmakla meşgul olacak. Onun için bu Şura çok önemli, burada görev alan herkese büyük sorumluluk düşüyor; adeta bir ülkenin gelecek yol haritasını belirleyecekler. Allah yar ve yardımcıları olsun.

Ülkemizdeki 209 üniversiteden iklim elçilerinin Bakan Kurum ile bir araya geldiği Şuranın açılışında gerçekleştirilen “Gençlik Oturumu”nu sosyal medyadan izledim. Gençlerin gözlerindeki parıltıyı gördüm. Gençlerin geleceklerine sahip çıktıklarını gördüm ve gençlerimizle gurur duydum. Umarım hayata atıldıklarında geçim derdine düşüp iklimi (miklimi) unutmazlar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen ve tüm sektörlerin ve aktörlerin katılımı ile gerçekleştirilmekte olan Şura’ya TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odasının talep etmesine, pandemi sebep gösterilerek davet edilmemesi, (şura başlangıç günü yapılan girişimler sonucu davet edilip katılım sağlamışlardır) benim gibi yıllarını bu işe adamış uzmanlar ile Konya’daki konuyla ilgili çalışmalar yapan tek dernek olan Sürdürülebilir Çevre Derneği (SÜÇEV)’e yer verilmemesi gibi konular umarız bir sonraki toplantılarda gündeme gelmez. Çünkü bir ayak eksik kalır.

Bu konuda neden ısrarcısın, neden bu kadar katılmak istedin? diyenlere cevabımı da yazmak isterim. Şöyle ki: Herkesin bildiği gibi ilkokul kitaplarına bile girmiş bir tanıma göre İklim; uzun yıllar boyunca gözlenen meteorolojik parametrelerin bir ortalamasıdır. Değişimi izlemek için öncelikle oluşum bilinmelidir. Bu nedenle meteoroloji bilimi olmadan yapılan iklim çalışmaları sütsüz peynir, arısız bal gibidir. Meteoroloji bilimi ve uzmanları olmadan iklim konuşulması eksik kalır. Meteoroloji Mühendisliği eğitimi veren üniversite hocalarımızdan Konya’ya gelmeseler de Şura hazırlık çalışmalarına katılım olmuş elbet. Ben de hem Meteoroloji Mühendisi hem de yıllarını hem resmi hem de gönüllü olarak çevre ve iklim üzerine çalışmalara adamış bir uzman olarak katılmak istemiştim. Yoksa o kadar kalbur üstü isimler, belediye başkanları, üniversitelerin koca koca hocaları, üst düzey yöneticiler, sanatçılar varken (Meteoroloji Mühendisleri Oda Başkanının çeşitli girişimler sonucu son dakikada davet edildiği) toplantıya katılmak isteyen ben, kimim ki?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada: “Şura çıktılarıyla, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda stratejik hedefler belirlenecek, İklim Kanunu başta olmak üzere iklim konusunda geliştirilecek mevzuata katkı sağlanacak, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum bağlamında temel politikalarla öncelikli eylemleri içeren bir yol haritası oluşturulacak”. Bu kapsamda Ulusal Katkı Beyanı (NDC) ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı tamamlanacağı beyan edildi. Hayırlı mübarek olsun.

Şura sonuçlarını bekleyip göreceğiz. Beyan edilen konuları gelecek yazımızda değerlendirip Yol haritasıyla ilgili kendi görüşlerimle birlikte okurlarımıza açıklayacağız. İnşallah. Hepimizin ortak dileği iklim değişikliğine uyumlu yaşanabilir bir gelecek için çalışmak değil mi? Bende bunu yapıyorum işte. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi