Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

Meteoroloji Mühendisliği

Meteoroloji Mühendisliği

İçinde bulunduğumuz tercih günlerinde YKS sonuçlarına göre mühendislik okumak isteyen ama kararsız olan tüm gençlere açık ve net bir bilgi vermek için bu yazıyı kaleme alıyorum. Hem iyi bir teknik üniversitede öğrenim göreyim hem de çıkınca iş garantisi olsun istiyorsanız işte siz adres: Meteoroloji Mühendisliği Bölümü.

Günümüzde artık ekmek aslanın ağzında değil boğazını da aşmış vaziyette iken, bu bölümden mezun olanlarda işsizlik oranı sıfır (0). Ağırlıklı olarak devletin çeşitli kurum ve kuruluşlarında ve bazı özel sektörde Meteoroloji Mühendisleri gerekli prosedürleri yerine getirmeleri kaydıyla iş bulmaktadır.

Meteoroloji, atmosferde meydana gelen olayları nedenleri le birlikte inceleyen bir bilim dalıdır. İlk Mühendislik eğitimine altmışlı yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) başlamıştır. Halen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Meteoroloji Mühendisliği Bölümlerinde bu eğitim verilmektedir.

Her ne kadar halk arasında sıradan bir işmiş gibi görünen ve sadece hava durumu veren bir kurum olarak algılanan meteoroloji bilimi modern bilimlerin gelişmesinde çok önemli görevler üstlenmiştir. Günümüzde gerek üniversitelerdeki eğitimin kalitesi gerekse başta Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların bünyesinde görev yapan meteoroloji mühendisleri uluslararası arenada ülkemizi başarıyla temsil etmekte ve önemli görevlerde bulunmaktadır.

Ben, 1975 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümünü kazandığımda pek çok kişi “dağdaki keçinin çobanı bile keçinin kuyruğuna bakarak hava tahmini yapar” diye dalga geçmişlerdi. 1980 yılında mezun olur olmaz Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ/o zaman adı buydu) Genel Müdürlüğünde hemen işe başlamıştım. Hatta 18 kişi alacaklardı 9 kişi müracaat ettik hepimiz atandık. Diğer arkadaşlarımızda Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünde işe başladılar zaten mezun sayımız yirmi civarındaydı. Daha sonra şartlar 1993’te Çevre Bakanlığına naklen geçmemi gerektirdi ve 2015 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden emekli oldum.

Günümüzde Meteoroloji Mühendislerine havacılık ve uzay ajanslarından denizciliğe, askeriyeden sivil havacılığa, enerjiden ulaşıma, tarımdan sanayiye, yerel yönetimlerden devlet kurumlarına, medyadan yazılım şirketlerine kadar pek çok alanda iş imkanları sunulmaktadır.

Biraz daha açar isek Bölüm mezunları yerli ve yabancı meteoroloji mühendisliği ve atmosfer bilimleri ile ilgili Üniversitelerde, akademisyen olabildiği gibi tüm resmi ve özel araştırma kurumlarında ve bilişim sektörünce çalışabilmektedir. Bunlardan bazıları, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (hidroloji servisleri), Sivil havacılık genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Temiz Hava Merkezleri), ayrıca il Müdürlükleri, İklim Değişikliği Birimleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Afet Yönetim merkezleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri gibi devlet kurumlarının yanı sıra, Belediyelerin çevre birimleri, Türk hava Yolları, Televizyon kanalları, Tarım Sigortası başta olmak üzere özel sigorta şirketleri, Rüzgâr Enerji Sistemleri (RES) ve Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) şirketleri, Hidroloji ve su yapıları şirketleri, ile Meteorolojik Alet Geliştiren ve kuran şirketlerde iş bulma imkanları bulunmaktadır.

Öyle veya böyle dünyanın geleceğinin anahtarının iklim değişikliğinde saklı olduğu gerçeğini de dikkate alındığında Meteoroloji Mühendisliği geleceği parlak olan bir meslek dalıdır. Tercihlerinizi yapmadan önce bir değerlendirin derim. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık CEYHAN Arşivi
SON YAZILAR