Nihal Kavak

Nihal Kavak

TEMBELLER YAZINI BOŞA GEÇİRMEYİN...

TEMBELLER YAZINI BOŞA GEÇİRMEYİN...

Halk arasında “tembeller yazı” diye bir şey vardır. Buna her ne kadar “pastırma sıcakları” dense de! Koskoca bir yazı geride bırakırken bugün yarın diye diye kışlık hazırlıkları yapmayanlar var sanki. Yapmak istemeyenlere kaçış sebebi çok tabi, bahaneleri sıralasak bu liste uzar gider.

Hayat pahalılığına değinmiyorum, bunu zaten hepimiz biliyor ve yaşıyoruz. İmkanımız doğrultusunda, gücümüzün yettiğince…

Kışın kış ürünlerini yazın da yaz ürünlerini yeriz diyenler var. Bakliyat yemekten karnımıza ağrı girer mazallah. Allah yokluğunu göstermesin ama her gün nohut, fasulye, bulgur, mercimek de bir yere kadar. Bir yazdan bir kıştan derken bakın yemekler nasıl da seremoniye bağlanacak. Bir de bakmışız ki ahengin içine dalıp ritme ayak uyduruvermişiz.

Neyse hanımlar, beyler henüz yaz bitmiş değil. Elimizi çabuk tutarsak her şeyi yetiştirebiliriz. Öncelikle kurutmalıklardan başlayabilirsiniz. Kızartmalık, sos ve turşu için biraz daha vaktimiz olacak gibi. Güneşi kaybetmeden kurutmalarımızı yapıp bitirelim.

Kışın öyle kolay oluyor ki inanın her daim hazır yemek. Şu market dondurucularındaki ambalajlı gıdalardan hemen uzaklaşın, mümkünse yanından geçerken bile bakmayın! Biraz zahmetli ve emekli olacak ama inanın değecek. Ninelerimizin, annelerimizin yöntemlerini kullanın.

Dolma biber, sivri biber, patlıcan, kabak, fasulye, nane, maydanoz, kayısı, erik, elma… Meyvesinden sebzesine her ürünü damak tadınıza göre, mis gibi kurutabilirsiniz.

Alışveriş için semt pazarlarına gidin hatta öyle akşama falan kalmayın. Sabahın erken saatlerinde gidin ki hem bereketli olsun, hem de yapmak için vaktiniz yetişsin. Ürünleri güzelce seçip alın. Gelir gelmez poşetinden çıkarın, sebzeler tazeliğini kaybedip sıcaktan yanmasın. Önce dolma biberlerinizi ayıklayıp iplere dizin ve güneş gören bir yere asın. Aralarına küçük parça kağıt da takabilirsiniz birbirine temas etmesin güzel kurusun diye. Kimisi de boncuk makarna ile bu işi çözer. Ardından göz zevkinize ve yapacağınız yemek çeşidine göre kuruyabilecek incelikte sebzelerinizi doğrayın. Kullanmadığınız, güneşten ağarmasına göz yumacağınız temiz bir örtünün üzerine güzelce yayın.

Ben sivri biberlerin saplarını kesip en uç kısmına kadar diliyorum. Uzun süre saklanacağı için iç kısımları güvelenmesin diye çekirdeklerini de çıkarıyorum. Böylece daha hızlı kuruyor. Siz nasıl isterseniz, kolayınıza hangisi gelirse öyle yapabilirsiniz.

Patlıcanları ister dolmalık ister yemeklik ya da kızartmak için kurutmak istiyorsanız tuzlu suya az da toz şeker ekleyip içine doğrayın. Kara suyunu iyice bıraktıktan sonra güzelce kurumaya bırakın. Bu yöntem hem patlıcanın acısını alır hem de beyaz kurumasını sağlar.

En çok sevdiğim sebzelerden biri de kabaktır. Gelelim peygamberler, evliyalar, enbiyalar yemeğine; Kurusu, sarması, dolması, kızartması… Aman Allah’ım nasıl güzel bir nimettir o. Babam yaz kış yemeğe gelin diye her telefon açtığında, bizim yemeğimiz var dediğimde “kesin kabak vardır” der. Birkaç kez öyle denk geldi. O da öyle espri olarak aramızda kaldı. Sarmasını bilmeyenler var sanırım. Bunu da kayınvalidemden öğrendim. El lezzeti muhteşemdir. Dolması sarması ayrı bir güzeldir. İsterseniz kabakların kabuklarını soyabilirsiniz, daha güzel oluyor. Kurutmak için serdikten sonra yenebilecek kıvamda sofra tuzu ile tuzlayalım. Bunu neden yaptık. Daha lezzetli ve beyaz kuruması için. Kabakların irilerini yemeklik doğrayalım, çekirdekleri iri ise ortalarını alın. Kısa boylu ve çekirdeksiz olanları da boydan, uzun dilimler şeklinde kuruyabilecek incelikte keselim. Kışın kaynamış suda bir tık kaynattıktan sonra etli yaprak sarması içi gibi iç malzemesi hazırlayıp sarın. Yaprak sarmasına göre biraz daha salçalı pişirin de yiyin bakalım. Belki başka bir günde detaylı tarifini verebilirim. Görüldüğü gibi kış için lezzetli alternatifler yapmak çok da zor değil. Henüz çok geç olmadan siz de semt pazarınızın ya da marketinizin yolunu tutmaya bakın.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihal Kavak Arşivi