Olcay KURT

Olcay KURT

Ahlak düzelirse enflasyon düşer

Ahlak düzelirse enflasyon düşer

Enflasyon rakamları açıklandı ve ne yazık ki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,18 arttı. Düştü, düşecek, bugün yarın diyoruz ama görülen o ki enflasyonun düşmeye niyeti yok.

Hazine ve Maliye Bakanlığı birtakım adımlar atıyor. Ama anlaşılan yetersiz kalıyor. Çarşı pazarda, marketlerde ise fiyat etiketleri her gün değişiyor. İş yerine yakın yerel bir market var. İsim vermeyeyim ama Konya’nın en büyük yerel zincir marketi diyelim siz anlarsınız. İşte bu markette etiketler her gün değişiyor. Mesela tavuk ürünleri. Bir gün geçmesin ki etiketleri değişmesin. Keşke imkan olsa da o marketteki tavuk eti ürünlerindeki aylık fiyat değişimi yayınlansa. Mesela hafta sonları ya da vatandaşın pikniğe gideceği resmi tatil günlerinde birden artan fiyatlar (20 TL kadar) görülebilse.

Aslında bu marketi işaret ediyoruz ama bize yakın olduğu ve sık sık uğrama şansım olduğu için burayı örnek gösteriyorum. Değilse al birini vur ötekine.

Bakanlıkların daha sıkı denetim yapması ve rafta duran ürüne bir anda getirilen 20 TL’lik zammın hesabı sorulabilse keşke. Başka türlü bu fiyat artışlarının önüne geçmek çok da mümkün görünmüyor.

Neden mi?

Çünkü ülkedeki genel ticarette ciddi bir ahlak sorunu var. Pahalılığı oluşturan da bu ahlak sorunudur. Hani Esnaf Odaları Başkanımız “aman efendim pahalılığı esnaf mı yapıyor. Sakın boykot işlerine girişmeyin” minvalinde sözler sarf etmişti ya! Doğru diyor Sayın Başkan! Tüm faturayı esnafa çıkarmak vicdansızlık . Ancak Sayın başkana şunu da sormak lazım, “Peki esnafta ahilik anlayışı kaldı mı?” ya da başkan, tüm odaların başkanı olarak kamuoyuna ortalama 70 TL’ye mâl edilen bir etliekmeğin açıklanan esnaf odası fiyat listesinde 180 TL olmasını izah edebilir mesela.

Kimse kusura bakmasın. Ülkede herkes tuttuğunu öpme peşine düşmüş. Kar haddi nedir, ticaret hangi kar marjıyla yapılır? Kimsenin umurunda bile değil. 50 liralık mal anında 500 lira oluveriyor. Piyasada fiyat algısı da tamamen kaybolmuş durumda.

Hiçbirimiz birbirimizden masum ve temiz değiliz. Eline fırsat geçen az çok demeden geçiriyor!

Yazık günah. Toplum olarak bu vebalin altından kalkamayız.

Gelin işimizi düzgün yapalım. Ticaretimize helallerimize haram katmayalım. BEREKETİ KAÇIRMAYALIM. Bereket kaçarsa -ki çoktan kaçtı- ne enflasyon düşer ne fiyat artışları…

Önce ahlak ve maneviyat dersek gerisi gelecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Olcay KURT Arşivi
SON YAZILAR