Olcay KURT

Olcay KURT

Siyasetçilerden çevreci projeler duymaya ihtiyacımız var

Siyasetçilerden çevreci projeler duymaya ihtiyacımız var

Yine bir seçim sathındayız. Vaatler, planlar, projeler havada uçuşuyor. Peki hiç dikkatinizi çekti mi? Yeşile, çevreye, ağaca vurgu yapan bir siyasetçi var mı? Beton binalar, çılgın proje vaatleri arasında çevreci bir projeyi görmek, yarınlar için umut olacak bir vaat işitebilmek mümkün olmuyor ne yazık ki! Varsa da bir elin parmaklarını geçmez.

Yeşil yatırım olarak da adlandırılan çevreci yatırımlara çok ihtiyacımız olduğu bu yıl bir kez daha ortaya çıktı. Mart ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde yurdun çok küçük bir kısmı hariç kar yağışı almadı. Küresel ısınma dedikleri, insan eliyle her geçen gün daha da derinleşen krizin faturasını ödemeye başladık. Devamında su sorunu ve kıtlık kapıda olacak.

Ancak buna önlem almıyoruz, alamıyoruz ya da almak istemiyoruz. Çevreye saygılı şehirler hedefiyle Türkiye’nin her tarafında yeşil yatırımlar başlatmalıyız. “Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz” diyen bir peygamberin ümmeti olarak doğaya, çevreye, ağaca kıymet veren bir toplumun evlatları olarak geldiğimiz noktaya bakar mısınız?

Çevre katliamları, orman yangınları, doğaya keyfi zarar vermeler, betonlaşma… Ne yazık ki dünyamızı kendi ellerimizle mahvediyor, yaşanmaz hale getiriyoruz. Yarınlara maddi ve manevi açıdan kirli bir dünya bırakacağız. Kaçış yok, bu zihniyetimiz değişmediği sürece de küresel ısınma gibi çevresel felaketler kaçınılmaz olacak.

Hızlı betonlaşma ile “Yeşil” ibaresinden eser kalmayacak. Bunun için önlem almalı, ağaçlandırma seferberliğini arttırmalıyız. Şimdi tam mevsimi bağı bahçesi olan herkesin en azından bir fidan dikmesi gerekiyor.

Doğayı korumamız gerekiyor. Ekolojiye sahip çıkmamız gerekiyor. Aksi halde küresel ısınma ve iklimsel değişikliklerle baş etmemiz mümkün değil. Hepimizin yeşil yatırımların kıymetini bilmesi ve sahip çıkması gerekiyor. Her zamankinden daha fazla çevreci olmalıyız.

Buradan siyasetçilere, parti liderlerine ve adaylardan beklentimiz de çevreci adımlar atmaları buna yönelik projeler üretmeleridir. Somut olarak bu adımları görmek istiyoruz.

Görkemli spor salonu yapacağız, kongre merkezleri yapacağız, oteller yapacağız, binalar dikeceğiz vs… Elbette bunları yapabilirsiniz ama artık “ekolojik” adımlar atmanızı da bekliyoruz. “Karşıdaki dağı ağaçlarla yeşerteceğiz” deyin mesela. Ya da çocuklara doğa ve ağaç sevgisini aşılayacak projelerden bahsedin. Umut aşılayın. Yarınlara güvenle bakmamızı sağlayın!

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Olcay KURT Arşivi
SON YAZILAR