Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

Altın Dilli Mumya

Altın Dilli Mumya

Taposiris Magna adlı antik bir Mısır yerleşim yerinde, 2.000 yıllık altın dilli bir mumya buldular.

Bu 2 bin yaşındaki mumya, muhtemelen ölen kişinin öbür dünyada konuşmasına yardımcı olması için altın bir dille gömülmüş.

Altın Dilli Mumya

Mısır Eski Eserler Bakanlığı 29 Ocak’ta yayınlanan bir açıklamada, mumya yapan kişilerin, ölen kişinin öbür dünyada konuşabilmesini sağlamak için mumyaya altın dil yerleştirdiğini söylüyor.

Örneğin, altın dilli mumya öbür dünyada yeraltı tanrısı Osiris ile karşılaşırsa, tanrı ile konuşabilmesi gerekirdi. Mumyanın hayattayken konuşma engeli olup olmadığı belli değil. Dilin neden özellikle altından yapıldığı da belli değil.

Osiris ve Osiris’in hem karısı hem de kız kardeşi olan tanrıça Isis’e adanmış tapınakları olan Taposiris Magna’daki 16 mezardan birinde keşfettiler.

Arkeologlar, alandaki diğer mezarlar arasında, vücudunun çoğunu kaplayan bir ölüm maskesine sahip olan bu kadın mumyayı keşfettiler. C: Egyptian antiquities ministry

Daha önce arkeologlar bu bölgede VII. Kleopatra’nın yüzü ile süslenmiş bir sikke yığını bulmuşlardı. Bu da tapınakların, kraliçenin hükümdarlığı döneminde kullanıldığını öne sürüyordu.

Altın Dilli Mumya

Diğer 15 mezar da 2.000 yıl öncesine dayanıyor ve dikkate değer eserler içeriyor. Bu mezarlardan birinde, bir kadın mumya, vücudunun çoğunu kaplayan ve gülümserken onu bir başlıkla tasvir eden bir ölüm maskesi takıyor.

Araştırmacılar ayrıca, bölgede gömülü olan insanları tasvir eden birkaç heykel buldu; heykeller o kadar iyi korunmuştu ki, ölen bireyin saç stilleri ve başlıkları kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Heykellerde, insanlar yüzlerinde gülümseme olmadan resmi bir görünüm ile tasvir edilmiş.

Arkeologlar, bireylerin tam olarak ne zaman öldüğünden emin olmasalar da, insanların Mısır’ın ya Büyük İskender’in generallerinden birinin soyundan gelen Ptolemaioslar tarafından, ya da Roma İmparatorluğu tarafından yönetildiği bir zamanda yaşadığını söyleyebiliyor.

Bazı rivayetlere göre de işkencede konuşmayanlara asil unvanı verildiği ve öldüklerinde gözlerine ve diline altın koyularak mumyalandığıdır

Altın Dilli Mumya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi