Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

Bilinmeyen Tarihi Bilgiler

Bilinmeyen Tarihi Bilgiler

İnsanlık tarihinde o kadar tuhaf olaylar yaşanmış ki hepsini tek bir müfredata sığdırmak mümkün değildir. Fakat tarih öğrenilmeyi bekleyen gerçeklerle dolu! Dünya tarihini gerçekten ilginç kılan da bilmediğimiz bu gerçekler. 

Örneğin Kristof Kolomp’tan tam 500 yıl önce Amerika’yı ilk kez Vikinglerin keşfettiğini biliyor muydunuz? 

Ya da Orta Çağ’da bir domuzun idam edildiğini? Bu içeriğimizde tarih kitaplarında bulamayacağınız 8 ilginç tarihi bilgiyi sizin için derledim. İşte ilginç tarihi bilgiler.
-Makedonyalı III. Aleksandros ya da bilinen adıyla Büyük İskender 32 yaşında öldüğünde cenazesi önce Memfis’e ardında da İskenderiye’ye götürüldü. Fakat Büyük İskender’in bedeni bu süre boyunca (6 gün) ne soğudu ne de çürüme belirtisi gösterdi. Günümüzde bilim insanları Büyük İskender’in Guillain-Barré Sendromundan muzdarip olduğuna inanıyor. Bu da gömüldüğü sırada aslında felç olduğu ve zihinsel olarak her şeyin farkında olduğu anlamına geliyor! 

- Eski dönemlerde diri diri toprağa gömülen sadece Büyük İskender değildi. Tıp bilgisinin yeterli olmaması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşmeyen insanlar çoğunlukla öldü sanılarak gömülüyordu. Bu hatalara karşı çan formülü geliştirildi. Çanlar tabutun içine giren bir ipe bağlıydı. Eğer kişi yanlışla gömülmüşse uyandığında ipi çekerek çanı çalabilir ve toprak altından kurtulabilirdi. 

Bilinmeyen Tarihi Bilgiler

- İlginç tarihi bilgiler arasında Tarihçileri şaşırtan bilgilerden biriside bu, sporcuların yarış esnasında sıcaktan rahatsız olmamak amacıyla çıplak yarıştığını iddia ediyor. Aslında jimnastik kelimesinin kökenine bakıldığında çıplak yarışmanın olimpiyatların ruhunda olduğu görülüyor. Eski Yunancada “Gumnasía” kelimesi eğitim/antrenman, “Gymnós” kelimesi ise çıplak anlamına gelmekteydi. Kelimenin tam karşılığını ise “çıplak yapılan eğitim” olarak çevirmek mümkün. 

Bilinmeyen Tarihi Bilgiler

- M.Ö. 44 yılında Brutus liderliğindeki bir grup kızgın senatör, Caesar’a hançer ve sopalarla saldırmaya başlamıştı. Caesar ilk başta saldırganlara direnmeye çalıştı. Fakat aralarında dostu Brutus’ü görünce karşı koymayı bıraktı. 23 kez bıçaklanıp dostunu gördüğünde ona şunu söyledi: Et tu, Brute? – Sen de mi Brutus? Bugün bu sözü dünyanın her yerinde insanlar ihanete uğradıklarını düşündükleri zaman kullanıyor. Bu ikonik sözün bu kadar ünlenmesinin ardında ise böyle kötü bir hikâye yatıyor. 

Bilinmeyen Tarihi Bilgiler

- Alkolün bakteri ve virüsleri öldürdüğünü artık hepimiz biliyoruz. Peki idrarın içinde bulunan amonyak neden virüsleri öldürmesin? Romalılara göre idrar, dünya üzerinde en kolay bulunan doğal temizleyiciydi. Bu nedenle hem kişisel temizlikleri için hem de ev temizliği için uzun yıllar idrar kullandılar. 

- Orta Çağ’ın en ilginç notlarından biri IX. Gregory’nin kedileri şeytanın ajanı olarak ilan etmesiydi. Papa böyle bir batıl inancı neden ortaya attı bilinmez. Fakat o günden sonra Avrupa’da müthiş bir kedi avı başladı. On binlerce kedinin katledilmesiyle tabiat döngüsünde açılan gedik Avrupa’ya pahalıya mal olacaktı. Avrupa’da kara ölüm diye bilinen veba salgınına bakteri taşıyan fareler neden olmuştu. Günden güne mikrop insanlara yayılıyor fakat kimsenin elinden bir şey gelmiyordu. Çünkü ortada fareleri imha edecek kedi yoktu. Avrupa kıtası nüfusunun üçte biri bu salgın sonunda hayatını kaybetti. 

- Modern dünyada hayvanların yargılanıp cezalandırılması oldukça tuhaf karşılanırdı. Şimdilerde bizim garipseyeceğimiz pek çok olay Orta Çağ’da normal karşılanıyordu. Bu nedenle de aslında Orta Çağ’a dair ilginç tarihi bilgiler bulunuyor. 14. yüzyılda Fransa’nın Falaise kentinden bir domuz küçük bir çocuğa saldırarak ölmesine sebep oldu. Çocuğun ölümünün ardından domuz tutuklandı, hapse atıldı, cinayetten yargılandıktan sonra ise suçlu bulunarak idam edildi! 

Bilinmeyen Tarihi Bilgiler

- Modern fiziğin kurucusu 20. yüzyılın en büyük dâhisi Einstein, 1952 yılında evinde New York Times Gazetesini okurken büyük bir şaşkınlığa uğradı. İsrail’in ilk Cumhurbaşkanı Haim Weizmann ölmüştü ve başbakan Ben Gurion kendisine cumhurbaşkanlığı görevini teklif etmeye hazırlanıyordu. Einstein gazetede okuduklarına şaşırmıştı şaşırmasına fakat yazıların hiçbirine inanmadı. Kısa bir süre sonra İsrail’in Washington büyükelçisi Einstein’a bir mektup iletti. Mektupta özetle, Einstein’ın İsrail’in yeni Cumhurbaşkanı olmak isteyip istemediği soruluyordu. Einstein ise hayatı boyunca insanların değil cisimlerin dünyasıyla uğraştığını bu nedenle resmi görevlerle uğraşacak deneyimi bulunmadığını söyledi ve teklifi reddetti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi