Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

Cadılar

Cadılar

İnsanlık tarihinin utanç kaynağı olarak nitelendirilen cadı avlarında, Avrupa ve ABD’de çoğu kadın olan  binlerce insan krallara ve toprak sahiplerine itiraz ettiği için cadılıkla suçlanarak yakıldı. Danimarka’nın batısında yer alan orta çağ kasabası Ribe’de yer alan cadı avı müzesi, yüzlerce yıl önce cadılık suçlamasıyla idam edilen insanların yaşadıklarını 

gün yüzüne çıkarıyor. Her ay, binlerce ziyaretçiyi ağırlayan müzede tarihi belgeler, işkence aletleri ve cadı olduğu iddiasıyla öldürülen insanların özel eşyaları yer alıyor.  
Danimarka’nın batısındaki Ribe kasabasında yer alan “Hex! Cadı Avı Müzesi, Avrupa’nın karanlık tarihine ışık tutuyor. 16. ve 17. yüzyılda cadılık suçlamasıyla idam edillen insanların eşyalarının ve çeşitli belgelerin yer aldığı,müze geçen Haziran ayında açıldı ve şu ana kadar on binlerce ziyaretçiyi ağırladı.
Günümüzde  Cadılar bayramı 31 Ekim’de dünyanın birçok ülkesinde renkli kıyafetler ve eğlenceli etkinliklerle kutlanıyor. Ancak, durum geçmişte bundan çok farklıydı.
Dinin tek otorite kabul edildiği ve batıl inançların hüküm sürdüğü Avrupa’da 1500 ile 1800 yılları arasında, geleneklere karşı çıkan yaklaşık 100 bin kişi cadılık suçlamasıyla yargılandı, 

işkence gördü ve 50 bini aşkın insan kazıklara bağlanarak diri diri yakıldı.
Müzenin tarihçisi Louise Haburge Lingaard, Danimarka’da cadılık suçlaması nedeniyle Kral 4.  Christian (1577-1648) döneminde yaklaşık bin insanın ölüme mahkum edildiğini söyledi. Ayrıca, cadılıkla suçlanan her 4 kişiden 3’ünün kadın olduğunu ifade etti.
Cadılıkla suçlanan kadınların genel olarak; evlenmeyi 

reddettiği için toplum tarafından dışlanan, çocuğu olmayan, yoksul ve hayatları hakkında kendi kararlarını vermek için direnen kadınlar olduğu bilinirdi.
Danimarka’nın o dönemdeki nüfusunun bir milyon civarı olduğu düşünüldüğünde ölüme mahkum edilen insanların sayısı aslında çok fazla. Aynı zamanda Norveç Kralı da olan 4. Christian 1617 yılında ülkede cadılığı yasaklayan ilk yasayı onayladı. Ardından, kraldan farklı düşüncelere sahip olanlar, toprak lordlarıyla çatışanlar ile dini ve toplumsal gelenekleri yerine getirmek istemeyen ia da tıbbın henüz keşfedemediği bir hastalığa sahip olan insanlar bir bir cadılık suçlamasıyla yakıldı. Bu yıllarda neredeyse  beş gün arayla bir cadı infazı gerçekleşti. Cadıların şeytanla işbildiği kurduğu inancı Aydınlanma Dönemi’nin ortaya çıktığı, 1800’lü yıllara kadar devam etti.
Danimarka’da cadılık suçlamasıyla en son 1652 yılında Anna Burds isimli bir kadın yakıldı.

Cadılar
Lingaard Avrupa’daki cadı avlarının kesinlikle insanlık tarihinde bir utanç kaynağı olduğunu ve müzenin ülkenin tarihiyle yüzleşmesi için açıldığını vurguladı. 
Müze müdürü Lingaard, “Popüler kültürde işlenen cadı tasviri nedeniyle insanlar, tarihte gerçekten nelerin yaşandığını bilmiyor. Ancak bu müzede yer alan işkence aletleri, mahkeme belgeleri ve eşyalar toplumun kolektif hafızasını tazelemek için yerini aldı” dedi.

Cadılık, büyücülük ile yakından ilişkilidir. 

Her büyücü bir cadı değildir ancak her cadının iyi bir büyücü olduğu bilinir. Mistisizmle ilgilenen kişiler cadılığı şöyle tanımlar: "Cadılar; kötü, olumsuz ve yıkıcıdır. Mistik bilimlere dair uzmanlıkları onları inanılmaz güçlerle donatır. Olayların akışını ve insanların hayatını zarar vererek değiştirebilirler. Amaçları çok büyük bir zenginliğe ulaşmaktır. Bu da sadece diğerlerine zarar vererek elde edilebilir. Onlara bir şekilde ters düşmüş kişilere acı çektirebilir, hastalık verebilir, hatta öldürebilirler. Topluluk olarak yaşayan kadın grubundan oluşur ve "kara kraliçe" olarak adlandırılan yetenekli liderleri vardır."
Mistisizmle ilgilenen çoğu kişi tapınak ve tarikat dininden olup, mistisizmle uğraşan insanlar dahil mistik bilimlerde uzmanlaşmış ve kötülüğe kendini adamış kadınlara yani cadılara inanırlar.

Cadılar
Cadılık günümüzde bazı kişiler tarafından bir din olarak kabul görmeye başlamış olsa da aslında cadılık sadece mistik uzmanlıkları olan ve metafizik gibi günümüzde hâlen açığa kavuşmamış bilimlerin sistemini ve formüllerini ileri derecede bilen ve bu bilimlerde uzman olan kişilerden ibarettir. 
Cadılık esasında Şaman dinininden Wikinglere ve tüm kültürlere yayılmış bir sapkınlıktır.
 

Cadılar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ömer KULEKAYA Arşivi
SON YAZILAR