Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

Zeus Tapınağı ve Kilise Mersin

Zeus Tapınağı ve Kilise Mersin

Zeus Tapınağı ve Kilise, üç ayrı dönemde hizmet vermiş olan bu tapınak tanrıların babası Zeus’un dev ejderha Typhon’a karşı kazandığı zaferin bir simgesi olarak yapılmıştır. Kuzey yan duvarının doğusundaki taşlarda Helenistik ve Roma dönemlerinde görev yapmış 130 din ve devlet adamının isimleri kazınarak yazılmıştır. Bu bilgiler ışığında, tapınağın geç Helenistik veya erken Roma döneminde yapılmış olduğu düşünülebilir. Hristiyanlık döneminde tümüyle yıkılarak, kendi taşları ile kiliseye çevrilmiştir. Kimin adına ve ne zaman yapıldığı kesin bilinmeyen kilise en erken IV.yy; en geç V.yy’dan kalmadır. Zeus Tapınağı ve Kilise Nerede? Zeus Tapınağı ve Kilise'ye Nasıl Gidilir? Zeus Tapınağı ve Kilise'nin Mimari Özellikleri, Zeus Tapınağı ve Kilise Giriş Ücreti, Zeus Tapınağı ve Kilise Ziyaret Saatleri, Zeus Tapınağı ve Kilise Hakkında merak ettiğiniz bilgiler Nomatto'da!

Zeus Tapınağı ve Kilise hakkında, Zeus Tapınağı Mersin ili, Silifke ilçesinde bulunmaktadır. Tapınak M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş olup, 5. Yy’da planında önemli değişiklikler yapılarak kiliseye dönüştürülmüştür. Tapınak Roma dönemine aittir. Hikâyeye göre yaşayan halkın ovadaki ürünlerine çekirgeler musallat olur. Halk güneş ve sanat tanrısı Apollon’dan yardım ister. Halka yardım eden Apollon’a şükranlarını göstermek için tapınak inşa edilir. Tapınağın Zeus adına inşa edildiğini iddia edenlerde vardır. Tapınağın işlevi hakkında görüş farklılıkları bulunmaktadır. Jüpiter Tapınağı olarakta anılmaktadır. Günümüzde ana hatları belirgin olan yapı, ciddi yıkıma uğramıştır.

Mitolojik hikâyelere göre, Zeus ile Typhon arasındaki büyük mücadelede, Typhon baş tanrı Zeus'un vücudunu parçalayarak uzak bir yere fırlatmış ve sadece gövdesini yer altındaki bir cehennem çukurunda hapseder. Ancak daha sonra haberci tanrı Hermes ve Pan, Zeus'un kayıp uzuvlarını bulup geri getirerek onu kurtarır.

Bu olayın anısına inşa edilen tapınak, Helenistik ve Roma dönemlerinde hizmet etmiş 130 din ve devlet adamının adlarını içeren taşlarla süslenmiştir. Bu bilgilere dayanarak, tapınağın muhtemelen Helenistik veya erken Roma döneminde inşa edildiği düşünülebilir. Hristiyanlık bölgeye geldiğinde, tapınak yıkılarak bir kiliseye dönüştürülmüştür.

Bu tapınak, Zeus'un dev ejderha Typhon'a karşı kazandığı zaferin bir sembolü olarak üç farklı dönemde kullanılmıştır. Kuzey yan duvarının doğusundaki taşlarda, Helenistik ve Roma dönemlerinde görev yapmış 130 din ve devlet adamının isimleri bulunmaktadır.

Bu veriler ışığında, tapınağın geç Helenistik veya erken Roma döneminde inşa edildiği düşünülebilir. Hristiyanlık döneminde tamamen yıkılarak, kendi taşları kullanılarak bir kiliseye dönüştürülmüştür. Ancak bu kilisenin ne zaman ve hangi amaçla inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir, ancak en erken IV. yüzyıldan en geç V. yüzyıla tarihlenmektedir.

Zeus Tapınağı ve kilise, Mersin’in tarihi ve kültürel zenginliklerine ev sahipliği yapan, Silifke İlçesi’nde yer almaktadır. Mersin, Tapınak, Mersin Şeridi'nin güneyinde bulunan benzersiz doğal güzelliklere ve zengin bir tarihe sahip Mersin Adası'nın güneyinde konumlanmıştır.

• Yapının Kaplama Malzemesi: Yapı, tamamen lahitlerle kaplıdır ve özellikle dini törenler için kullanılmıştır.

• Tarihi ve Kültürel Önemi: Tapınak, Mersin'in antik mimarisi içinde önemli bir yapı olarak kabul edilir ve tarihi açıdan büyük öneme sahiptir.

• Giriş Katları: Tapınağın girişinde, tapınağın adının yazılı olduğu iki katlı bir giriş bulunmaktadır.

• İnşa Stili: Tapınak, orta bölgesi kemerli anıtlarla çevrili bir şekilde inşa edilmiştir.

• İç Dekorasyon: Yapının içinde birçok kabartma ve heykel bulunmaktadır. Bu eserler arasında Zeus'un atası Hacı İdas'ı öven bir dikilitaş, Zeus'un güney duvarındaki kabartmalar ve kırmızı mermerden yapılmış bazı heykeller yer almaktadır.

• Tarihi Kayıtlar: Kuzey yan duvarının doğusundaki taşlarda, Helenistik ve Roma dönemlerinde görev yapmış olan 130 din ve devlet adamının isimleri kazınarak kaydedilmiştir.

• Günümüz Durumu: Zeus Tapınağı günümüzde atıl bir durumdadır ve kullanılmamaktadır.

• Tapınaktan Kiliseye Dönüşüm: Zeus Tapınağı, Hristiyanlık döneminde tamamen yıkılarak kendi taşları kullanılarak bir kiliseye dönüştürülmüştür.

• İnşa Tarihi Belirsizliği: Ancak bu kilisenin ne zaman ve hangi amaçla inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak en erken IV. yüzyıldan en geç V. yüzyıla tarihlenmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi