Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Çizgimiz Akif

Çizgimiz Akif

Sanat dalları ve sanatçılar diğer sanat dalları ile sanatçılara ilham kaynağı olurlar. Sanatçı, yeteneği ile başka bir daldaki sanat değerine farklılık kadar farkındalık da kazandırabilmektedir. Bunu harekete geçiren vesileler bulunması çok da zor değildir. Ekseriyetle kendiliğinden zuhur eden gelişmeler bahsedilen hususu tetikleyebilmektedir.

Çok kabul edilebilir olmamasına mukabil birbirinde ırak gibi duran edebiyat ile resim sanatçılarının buluşmasına vesile, Türklüğün ölüm-kalım mücadelesine girişmek zorunda kaldığı günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilan ettiği ödülle süreci başlayan milli marşın kabulünün anlamlı yıldönümü oldu.

İstiklal Marşının Kabulünün 100. yılı olması sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan genelgeyle 2021 yılının “Mehmet Akif Ersoy yılı” olarak ilan edilmesinin ardından ülke genelinde irili ufaklı birçok faaliyete imza atıldı. Bir kısmında fiilen bulunma, faydalanma ve katkı imkanı bulduğumuz etkinlerden son bir tanesi de Aydın’da gerçekleştirildi.

Kitle iletişim araçlarında karşılık bulduğu üzere; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki işbirliği ile “Çizgimiz Mehmet Akif Ersoy” temalı bir resim yarışması düzenlendi. Genç beyinlere ve yeteneklere sunulan menzilde beliren yarışmada çizilen resimler arasında otuz tanesi seçilip sergilenme hakkı kazandı. Başta çizim eserlerini vücuda getiren yeni kuşaklar, onları yetiştiren öğretmenler, okul yönetimi olmak üzere müsabakayı tetikleyerek organizeyi gerçekleştiren şahıs ve kurumlar her türlü takdiri hak ediyor. Aynı şekilde serginin açılışı ve sonrasındaki ziyaretler de etkinliğin kıymetini artırıyor.

Yarışmanın sonucunda öğrenciler tarafından yapılan birbirinden değerli eserler Aydın Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi’nde sergilendi. İlgili mülki, askeri ve akademik personelin katılımı sanata yakınlığın göstergesiydi. Benzer faaliyetlerin tekrarlanması Aydın özelinde ülkenin sanat düzeyinin daha da yükseklere tırmanmasına vesile olacağı muhakkaktır.

Böylesine bir yarışmanın kahramanlarının ismen kamuoyuna tanıtımı önemlidir. Kim bilir belki de yakın ve uzak gelecekte onlar ile Türk kültürü arasında daha başka değerlendirmelere kaynak teşkil edebilir. Yeniden Sebîlürreşad Dergisinin Aralık 2021 nüshasının kapağı yarışma birincisi seçilen eserden oluşturuldu. Dergi kapağı olarak yayınlanan eser 11. Sınıf öğrencisi Melike Akbaş tarafından çizilmiştir. Ayrıca ikincilik ödülü Pelin Gökçen, Üçüncülük ödülü İlhan Demir’e layık görüldü. Mansiyon ödüllerinin sahipleri de Rıdvan Derya, Özlem Ekiz, Berat Taştan, Belgüzer Cemre Polat oldular.

Temanın başlığı başlı başına bir anlam ifade etmektedir. Düşünceden eyleme sürecin yönetilmesi maharet gerektirmektedir. Eserlerin tasnif edilmesi ve değerlendirilmesi sorumluluk anlayışını zorunlu kılmaktadır. Hepsinden daha önemlisi sanat ve emek mutlaka karşılık bulur ancak zamanında hakkın yerini bulmasıdır.

Çizgimiz Mehmet Akif Ersoy olduktan sonra başkaca bir söze de ihtiyaç bulunmamaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi