Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Yolun Yolcusu

Yolun Yolcusu

Herkes yürümüştür zira o yoldan geçilmeden yarına erişilemez. İnsan mutlaka meslek edinecek ancak onunla da yetinmeden yolunun yolcusu olmayı sürdürecektir, sürdürmelidir de. Birey o menzile kitlendiğinden itibaren eğer hedefleri var ise hem yolu, hem de yolculuğu farkındalıklı bir anlam taşır. Güncel Kızılelma’da bu açık bir şekilde görülebilmektedir. Daha da önemlisi özgün olmaya gayret etme yolunda daima en iyisi olma çabası kararlılık ile kontrollüğü beraberinde getirirken ulaşılan ara hedeflerin yanı sıra yol istasyonlarının dinlenme ve paylaşım noktası olduğunun bilinmesinde tarifi gereksiz faydalar bulunmaktadır.

İlkeli olmak değerlere bağlı kalabilmek adına önemlidir. Adalet, etik, liyakat bireye özgüven kazandırırken çevresine de güvenilir, dürüst, sağlam niteliklere haiz bir rol model hediye etmektedir.

Yakın ve uzak mazinin hadiseleri bireysel olduğu kadar toplumsal hafızanın güncellenmesine, yoldaki engellerin fark edilmesine, problem henüz kendini göstermeden antrenmanlı bir şekilde hazırlıklı olunmasına katkı sağlamaktadır. Yaşanmış bitmiş hadiselerin zihinde canlandırılıp merakla üzerine gidilmesi o günün şartlarında görülemeyen, değerlendirilemeyen bilinçli ya da bilinçsiz göz ardı edilen hususların sorgulanması bireyi dipçik gibi zinde hale getirmektedir.

Çalışan, çalıştıkça üreten, ürettikçe kazanan halkalarına mutlaka bilgiyi ve maddiyatı biriktirebilen bir istasyonun açılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Eğer kazanılan her on birimin birisine hiç erişilmemiş gibi biriktirilmesi alışkanlığı geliştiğinde hem zenginlik, hem de hesap edilemeyen noktadaki problemlerin çözümü çok daha kolay olmaktadır. Bu istasyon faal olabilmesi adına akılcı, reel esaslı çıkışla cesaret ve risk kazanım yolculuğa kazanım sağlamaktadır.

Her türlü tekamülün düşünce bilhassa özgür düşünce ile bilimsellikten geçtiğinin bir an dahi zihinden çıkarılmaması gereklidir. Böylesi bir durum bir yandan dinleyip anlama gayretine diğer yandan ise yanlış hamlelerde sorgulamayı yanlış iletişim de ise özür kapısını açık bırakılmasını sağlamaktadır. Bütün bunların sağlıklı bir üniversite eğitimi, onu destekleyen bireysel ve sosyal bakışla gerçekleşebileceği dikkatten ırak bırakılmamalıdır.

Büyük insanlar, büyük kurumlar ya da büyük hususiyetler her zaman rakipleriyle en azından rakipleri kadar büyük olabilmektedirler. Onları geçebilmek ise ancak iletişimle anlayıp çözmekle mümkündür. Buradaki yolun yolcusu mevcut hazinesini sahiplenmek daha da zenginleştirme adına ilk adımı ailesine sahiplenmesi ve onun kıymetlenmesine omuz vermesidir. Her alanda, her basamakta iyi bağ kurulması, algılanması ve empatiden asla vazgeçilmemesi yolcunun yolunu aydınlatmaktadır.

Yol ve yolcudan elbette ikincisi çıkış noktasıdır. Önce insan; hisli, tutkulu, vicdanlı zenginlikler vasıtasıyla dostluk için çaba sarf eden ve farklılıklara karşı saygı olarak her zaman insan kalabildiğince yolun yolcusu ve belirleyicisidir.

Bir sevdanın peşinden koşuyormuşçasına mesleğin belirlenmesi, kararlılıkla tercihi, akademik desteğin alınması, bütün zorluklarına rağmen sahaya çıkılarak icrası sadece bireysel değil aynı zamanda hem toplumsal hem de global gelişimin yolunun açılması yeni yolcularının kutlu yürüyüşe davet edilmesidir. Bunun nice örnekleri herkesin gözlerinde zorlanmaksızın canlanıvermektedir.

Tercih zamanlarında mevcut imkanlar doğrultusunda hedef müessesenin imkanları, değerleri, değer verdikleri, değerlendirebildikleri, tahsil kalitesi, misyonu, vizyonu, elbette sosyo-kültürel standartları ve sosyal yaşam alan hizmetleri yola da yolun yolcusuna da o anda çok fark edemese dahi ileride bitmez tükenmez enerji gözü oluşturacaktır.

Türklüğün kutlu yoluna kitlenen şanlı yolcularına selam olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi