Hesap Makinesi Mantalitesi ve Yazılımlar
Teknolojik araçlar, yazılımlar, uygulamalar hayatımızı kolaylığa ulaştırma yolunda önemli olarak faydalandığımız araçların başında gelmektedir. Teknolojiyi etkili kullanarak;
-Çözümü aranan sorulara kısa zamanda cevaplara bulunabilir.
-Karmaşık problemleri kolaylaştırarak küreselleşmenin ve globalleşmenin getirdiği zorluklarla baş edilebilir.
Bilgisayarları programlama stilleri bilgisayarlar ve teknolojide çok ilerlemeler olmasına rağmen mantalite olarak aynı kalmıştır. Bilimselliğin vermiş olduğu kolaylığı, tecrübeleri, kritik analitik vb. hususlarla “hesap makinesi” mantalitesinde bilgisayarlara ve yazılımlara tanıtılabilirsek elde edilen uygulamalarla optimum çözümleri elde edebiliriz.
Hesap makineleri ilk zamanlarda dört işlemi yapabilen, daha sonra geliştirilerek her türlü sayısal işleri yapar duruma getirilen elektronik ve mekanik bir araçtır. Bilinen ilk hesap makinesi 1642'de Blaise Pascal tarafından tanıtıldı. Hesap makineleri sonraları yapılan işlemleri kaydeden, istatistiksel ve bazı matematik fonksiyonları barındıran ve programlanabilme özelliği ile bilgisayara benzeyen karmaşık elektronik cihazlar haline getirildi. Bünyesinde bulunduğu bazı ‘’gömülü’’ işlevler, hesaplamaların kaydedilmesi ve sonra kullanılabilmesi, vb. yöntemler ile zaman içinde gelişmiş kapasitesi ile bir öncekinin üstüne inşa edilerek geliştirilmiştir. Uzun ve yorucu matematiksel denklemler geleneksel olarak kâğıt, kalem ile zaman ve düşünceler harcanarak sonuca ulaştırılabilirdi. Fakat, teknolojinin gelişmesi ile şu anda kısa zamanda sonuçlar alınarak problem çözümü için matematiksel denklemler ve değerler girilebilir. Hesaplama çözüm grafikleri, ve abaklar Mathcad, Mathlab, Pyhton vb. gibi bazı yazılımlarla kolaylıkla oluşturulabilmektedir. Grafik ve abaklar yerel yönetimlerin, devlet dairlerinin ve tedarik sağlayan diğer kuruluşların işlerini çok kolaylaştırılacak ve kaynaklar insan topluluklarına daha etkili ulaştırılarak kötü optimizasyon ve hesaplamalarla elde edilen israf ve enflasyon gibi sorunları kolaylıkla elimine edilebilecektir. İsraf ve enflasyonu kısaca tanımlayacak olursak: İsraf bir kaynağın bir yere fazla yığılarak heba edilmesi, enflasyon ise kaynakların azlığı nedeni ile fazla rağbet sonucu meydana gelen anormal fiyat artışları olarak tanımlanabilmektedir.
Yazılımlar ve paket programlar ise bütünleşik hesap makinelerinden oluşmakta, grafik tasarım, yazılım mühendisliği, matematik, geometri vb. bilim dallarını tek bir üründe birleştirilerek veri girdileri ile sonuç, yakınsama, yaklaşım vb. çıktıları insanlığın kullanımına sunabilmektedir. Hesaplama gereçleri basit işlemlerde kullanıldıktan sonra ara sonuçları toplayabilen, istatistik ve ileri matematik işlevleri içeren aygıtlar haline gelmiştir. Bazı bilgisayar programlarına şu anda denklemler ve sınır değerler girildikten sonra sonuç alınabilmektedir. Hesaplama proğramları, simulasyon ve paket proğramlar ise karmaşık ve büyük geometrilere sahip, fazla veri içeren modellerin çözümlerinde kullanılmaktadır.
Devletler tarafından sistemler kurulmasına karşın gelişen ve değişen dünyada insanlar için zorluklar ve ihtiyaçlar gün geçtikçe değişebiliyor, gelişebiliyor ve çoğalabiliyor. Bu da verilerin daha karmaşık hale gelmesi demektir. Kaynakların dağıtılması, toplanması, yönetme, kanun koyma, planlama, karar alma konularında bilimsel temellendirme ve teknolojik yazılımlardan sıklıkla faydalanmamız gerekmektedir. Bilgisayar programları doğru kodlama ve operasyonda kullandığımız zaman ihtiyaçlarımıza kısa zamanda seri ve dinamik cevaplar bulunabilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.