Rivahi Kalay

Rivahi Kalay

Corona’dan… Cuma’ ya Cami’ye Cemaat’e

Corona’dan… Cuma’ ya Cami’ye Cemaat’e

1071 yılında Türklerin Anadolu’ya ayak basmasıyla başlayan, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethedilmesiyle devam eden mücadelemiz 1923 yılında Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır.

Fethin 567 yılında İstanbul’u fethederek Peygamber Efendimizin (sav) müjdesine ve övgüsüne mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Han’ı, şanlı ordusunu, bize bu toprakları bırakan kahraman ecdadımızı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tarihin her döneminde destanlar yazan bu milletin aziz şehitlerini rahmet ve dua ile anıyorum.

Güneşin doğduğu en hayırlı coşkulu günde vatandaşımızı saf saf huzuruna kabul ederek “Cuma ”ya, “cami ”ye, “cemaat”e kavuşturan, bu coşkuyu yeniden yaşatan Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

Covıd 19 sokağa çıkma yasağı ile evlerde buruk yaşanan Ramazan Bayramı heyecanı ardından 74 gündür ibadete kapalı olan camilerimizin 29 Mayıs günü Cuma namazına açılmasıyla ikinci heyecan yaşandı. Acı da olsa bu durumları yaşamamız gerekiyordu.

Dinimizce cemaat ile kılınan namaz sevabı, yalnız kılınan namaz sevabından pek çok olduğu için, önemlidir. Bu sevabı işlerken Covid 19 gerçeğinin devam ettiğini, kalabalık ortamların risk ortamları olduğunu, Yeni Hayat Tarzımızın Kontrollü Sosyal Hayat olduğunu ifade eden Sayın Sağlık Bakanımız ve Bilim Kurulu’nun önerilerini unutmayalım.  Sayın Sağlık Bakanımızın ifade ettiği gibi; BUGÜNLERDE ADIMLARIMIZI ÖLÇEREK ATALIM. Risk, devam ediyor.

Bu öneriler doğrultusunda camiye giderken/ gittiğimizde;

Ellerinizin temiz olmasına özen gösterin. Mutlaka maskenizi takın. Abdest vb. ihtiyaçlarınız için ortak kullanım alanları abdesthane, şadırvan ve tuvaletleri kullanmamaya özen gösterip, ev veya iş yerlerinde ihtiyaçlarınızı giderin.

Cemaatle el sıkışma, musafaha, kucaklaşma vb. fiziksel temastan kaçının. Sosyal mesafe kuralına mutlaka uyun.

Yanınızda şahsi seccadenizi getirin, namaz sonrası mutlaka yıkayın. Ortak kullanılan, tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemeleri kullanmayın. Namazların sünnetlerinin evde kılınabileceğini ve tesbihatın evde yapılabileceğini unutmayalım.

Türbe ziyaretlerinizde iç mekânlara çekilen şeritlerin kuralına mutlaka uyalım.

Biliyoruz ki; sağlığımız her şeyin önündedir. Bu güne kadar herkes herkese mesafeli durmaya sevdiklerini coronavirüsten korumaya çalıştı. Uzaktan sevdi, sarılamadı,  dokunamadı.

Ertelediğiniz, yapmadığınız, yapamadığınız çok şey olmalı.

Yapamadıklarını yapmak, sevdiklerine sevenlerine sarılabilmek, dokunabilmek kucaklaşabilmek, yaşamak için; bu dönemi sevdiklerimiz için bilimin ışığında atlatalım.

Sevgiyle kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rivahi Kalay Arşivi