Çevre Ajansı ne işe yarayacak!
Konya siyasetinde önemli bir yeri olan, siyaset ve iş dünyasının önemli ağabeylerinden Ziya Özboyacı’nın oğlu Türkiye’nin en genç Milletvekillerinden Konya Milletvekilimiz Selman Özboyacı, mecliste ve sahada önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor.
Türkiye Çevre Ajansı, ilk imza sahibi Selman Özboyacı’nın başkanlığında meclisten geçti. Geleceğimize önemli bir miras olarak gördüğüm bu ajansın şu an tam içeriğini bilmeseniz de zamanla önemini anlayacağınızı düşünüyorum. Bu yetkinin Özboyacı’ya verilmesi aslında gençlere önemli görevler düştüğünü de bizlere söylüyor. Bu ülkenin geleceği olan gençler bu konularda ne kadar hassas olursa, o kadar verimli sonuçlar alırız. Biraz kanun maddelerini inceleyelim.
Kanunla, çevre kirliliğini önlemek ve yeşil alanların korunmasına, iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamak, döngüsel ekonomi ve sıfır atık yaklaşımı doğrultusunda kaynak verimliliğini artırmak ile ulusal ölçekte depozito yönetim sistemi kurulmasına, işletilmesine, izlenmesine ve denetimine yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere Türkiye Çevre Ajansı kuruldu.
Çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine yönelik ilkelere; sıfır atığın yaygınlaştırılması, motorsuz ve elektrikli araçların yaygınlaştırılması ve plastik içerikli ambalajların azaltılması ilkeleri de eklenecek.
Sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, Bakanlıktan çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verebilecek.
Plastik poşetleri ücretsiz verdiği veya Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak plastik poşet verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 15,16 lira para cezası uygulanacak.
Elektrikli skuterlerden alınacak işgal harcı bedeli en az tarife üzerinden hesaplanacak.
Çevre izni ve lisansı olmayan faaliyetler, süre verilmeksizin durdurulacak.
Yetki belgesi almadan motor yağı değişimi yapan işletmelere 10 bin lira idari para cezası kesilecek.
Kara yollarındaki bisiklet yol ve şeritlerinde, bisiklet ve elektrikli skuter kullanabilmek için 15 yaşını bitirmiş olmak gerekecek.
Otoyol, şehirlerarası kara yolları ve azami hız sınırı saatte 50 kilometre üzerinde olan kara yollarında elektrikli skuter kullanılamayacak.
İl özel idareleri ve belediyeler, yaya yolu, bisiklet ile e-skuter yol, şerit, park ve şarj istasyonlarını yapacak.
Türkiye Çevre Ajansının depozito yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesi faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımları, "ceza ve ihalelerden yasaklama" hükümleri hariç Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacak.
Şöyle maddelere baktığımızda çevre kirliliğini azaltacak, umut verici konular içerikte yer alıyor. Umarım altı doldurularak gidilir ve bu ajansın ülkemizin bugününe ve geleceğine katkıları kat kat artar.
YILIN BİTMESİNE 3 GÜN KALDI
Hâlâ yapmak için zamanın olan şeyler:
-Şükretmeyi bir alışkanlık haline getirmek
-İnsanları anlamaya çalışmak
-Her şeye tepki göstermemeyi öğrenmek
-Doğruluğun peşinde olmak
-Değerli olana önem vermek
-İlahi güce güvenmek
-Sevgi göstermek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.