Selçuk Karaman

Selçuk Karaman

Gözler kalbin aynası mıdır?

Gözler kalbin aynası mıdır?

Gözler kalbin aynasıdır.

Yalan nedir bilmez onlar.

Siyah, mavi, yeşil olsun..

 

Dizelerinin şarkıya döküldüğü nağmeler özellikle 60-70 kuşağının dilinden düşmez.

Acaba gerçekten gözler kalbin aynası mıdır ?

Bu sorunun cevabını duygusal olarak değil de bilimsel olarak anlatmaya çalışalım.

Sözlerin çıktığı dil sol beyine, bakışların kaynağı gözler ise sağ beyine bağlıdır. Kalp içinde bulunan nöronlar ile sağ beyin nöronları arasında sıkı bir bağ bulunmaktadır. Bu sebeplerden sağ beyinde oluşan tüm duygusallıklar aynı zamanda kalbe ulaşır ve gözlere yansır.

İnsan sağ beyin yapısında ruh vardır. Hayal, vicdan, merhamet, hüzün, sevinç, güzel ahlak ve samimiyet gibi tüm soyut kavramların olduğu duygusal eylemler sağ beyinde gerçekleşir.

Sol beynin yapısında nefis vardır. İstek, ihtiyaç, davranış, iş, meslek, kariyer, test, ödev ve dersler gibi tüm somut eylemlerin olduğu mantıksal işler sol beyinde gerçekleşir.

Nefsin var olduğu sol beyine bağlı dil menfaat icabı çekinmeden yalan söyleyebilir. Ancak ruhun var olduğu sağ beyine bağlı gözler yalan söylemez. Daha doğru ifadeyle yaradılış itibari ile asla yalan söyleyemez.

Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmında özellikle adli vaka suçlu tespitlerinde gözlerin bu  durumundan yararlanılarak cinayetlerin bir çoğu çözülmüş ve suçlular adalete teslim edilmiştir.

Gözler kalbin aynası olduğu gibi ruh, zekâ ve insan psikolojisinin de aynasıdır.

* Ergenlik öncesi bir çocuk sizle konuşurken göz temasını 10 saniye süre kadar sağlayamıyor ve gözlerini sağa sola kaçırıyorsa o çocukta otizm, dikkat dağınıklığı veya dikkat eksikliği rahatsızlığı olma ihtimali oldukça yüksektir

* Hayal kurarken; gözlerin yukarı doğru bakılması sözsel, yanlara bakılması işitsel, aşağı bakılması dokunsal-kinestatik zekâ baskınlıklarına yüksek oranda ipuçlarıdır.

* Sağ eli ile yazan bir insan sol üst çapraza doğru bakarak geçmiş olayları hatırlamaya, sağ üst çapraza bakarak da hayal kurmaya çalışır.

* Sol eli ile yazan bir insan sağ üst çapraza  bakarak geçmiş olayları hatırlamaya, sol üst çapraza bakarak da hayal kurmaya çalışır.

* Herhangi bir soruya cevap verirken, sağ eli ile yazan bir insan sol üste, sol eli ile yazan bir insan da sağ üste bakarak cevap veriyor ise % 90 ihtimalle doğru söylüyor demektir.

*  Sıkıntısı olan bir insanın göz bebekleri diğer insanlardan daha büyüktür. Konuşurken bu büyüklük daha da artar.

* Çalışma esnasında göz bebekleri küçülen bir insanın, kaldırabileceği yükten daha fazla iş yükü verildiği anlamı taşır.

*Karşınızdaki bir insana soru sorduğunuzda, karşı tarafın göz bebekleri normal ise sizin sorunuza gereken ciddiyeti göstermiyor, göz bebekleri büyüyor ise sizin sorunuza gereken ciddiyeti gösteriyor demektir.

* Bir insan sizle konuşurken gözleri sürekli sağa sola kaçıyorsa bu durum, sizi önemsemediğini gösterir.

 

Gözler, gözler kalbin aynasıdır.

Yalan nedir bilmez onlar.

Siyah, mavi, yeşil olsun..

 

Sağlıcakla kalınız efendim..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Selçuk Karaman Arşivi

DMT

03 Mayıs 2021 Pazartesi 00:03