Şeyma Savaş

Şeyma Savaş

Konya’yı tanıtmak için büyük bir fırsatımız var

Konya’yı tanıtmak için büyük bir fırsatımız var

Malum olduğu üzere 2023 yılı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Mevlana Yılı olarak ilan edildi. Bu Konya için çok çok önemli bir gelişme. Öncelikle bize altın tepside sunulan bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

Hazreti Mevlana, Konya’nın dışa açılan en önemli kapılarından, pencerelerinden biri… Konya’nın tanıtımı noktasında da en büyük aracımızdır. Dünyanın dört biryanından yüreği kavrulan Hz. Mevlana aşıkları Konya’ya gelmekte. Her ne kadar ücretsiz olsa da Hazreti Mevlana’nın türbesinin de içerisinde bulunduğu müze ülkemizin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer almaktadır.

Bu yıl Hazreti Mevlana’nın 750. Vuslat yılı ve Cumhurbaşkanlığı, tüm tanıtım ve organizasyon çalışmalarını yapma garantisi veriyor.

İşte bu noktada Konya için özellikle şehri yönetenler için tarihi bir sorumluluk alma sırasıdır. “Amaan iş nasıl olsa Cumhurbaşkanlığı’nda. Harcama da yapmayacağız” derseniz tarihi bir fırsat kaçar gider. Cumhurbaşkanlığı gücünü de arkamıza alarak Konya’yı, Hazreti Mevlana’yı ve Konya’nın diğer güzelliklerini tanıtmamız gerekiyor.

Tarih, sanat ve kültür şehri Konya’da da saymakla bitmeyecek doğal güzelliklerimiz var. Tarih boşunca farklı kültürlerden pek çok farklı medeniyete beşiklik ederek Dünya tarihi içinde kendisine önemli bir yer tutan Konya’da Sille (Siyata), Aya Elena Kilisesi, Kilistra Antik Kenti, Eflatunpınar Hitit anıtı, Çatalhöyük, Karahöyük, İvriz Kaya Kabartmaları, Bolat, Nekropol ve Bouleterion gibi önemli tarihi değerler Konya’nın kültür turizmi açısından potansiyelini göstermektedir. Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya, Hz. Mevlana ve Nasrettin Hoca gibi dünya çapında tanınan şahsiyetleri nedeniyle önemli bir turizm noktası olmuştur. Yine Konya müzeler şehridir. Konya merkezinde 7 (Mevlana, Karatay Çini eserleri, İnceminare, Sırçalı Medrese, Atatürk, Etnografya ve Arkeoloji Müzeleri) , ilçelerde 4 (Çatalhöyük Örenyeri Müzesi, Ereğli Müzesi, Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi ve Akşehir Arkeoloji Müzesi) olmak üzere toplam 11 müze bulunmaktadır.

İl sınırları içinde yer alan Çatalhöyük Neoloitik Kenti UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde gösterilmektedir. Yine Konya’daki 5 merkez ise (Eşrefoğlu Camii, Konya - Selçuklu Başkenti, Anadolu Selçuklu Medreseleri, Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı ve Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Alanı) Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi'nde bulunmaktadır. Ayrıca UNESCO İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları Programı çerçevesinde 2005 yılında Başyapıt olarak ilan edilen Mevlevî Semâ Töreni, 2008 Yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne girmiştir.

Görüldüğü gibi Konya önemli bir potansiyele sahip ve bunu avantaja çevirmek gerekiyor. Konya’yı tüm dünyaya tanıtmak ve elimize geçen fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Savaş Arşivi