Sima Güleser Polat

Sima Güleser Polat

Biz Bittik, Sen Hazır mısın 2021?

Biz Bittik, Sen Hazır mısın 2021?

Hepten bitti 2020...

Koskoca bir yıl geçti gitti. Sorun 2020 miydi, yoksa talihsiz olan bu rakamların birleştiği 365 gün müydü bilinmez; ancak 2021'in kader motifi de pek farklı olacakmış gibi durmuyor. Her şeyde olduğu gibi, şimdiden belli sanki onun da makus kaderi. Haliyle 2021'den pek de ümitli değilim. Kocaman bir yılı tek bir sorunla geçirdik gibi görünüyor, amma velakin değil, bunun hepimiz farkındayız. Onca olay damga vurdu gündem denilen sırça masalı otoriteye, gün bitmeden, eskiyi sindiremeden yeni konular bir bir sosyal medya diliyle trend topic oldu. Yetişmek ne mümkündü?

Şimdi bana biri dese ki onca şey yaşandı ama değdi bak bugünden itibaren kadın cinayetleri, çocuk ölümleri, savaşlar, hastalıklar, silahlar, doğal afetin önlemsizliğinden ölen insanlar bitecek. Benim bu yıldan beklentim bu. Teknolojik ilerlemeler, uçan arabalar, evi süpüren robotlar, uzayda yaşam ümidiyle alınan karaborsa biletler bu duruma bir çare mi?.. Birbirimize sağlık, sıhhat, iyi yıl dilerken kendimizde ne değiştiriyoruz, dünyada ne değişiyor? Sadece algı mekanizması ile çalışan şiddet eğilimi ne zaman son bulacak? Takvimde değişen bir rakam buna bir çözüm olacak mı? Hayatımda ilk kez kendime de susuyorum, bu asla bir karamsarlık göstergesi değil inanın o kadar samimiyim ki, bizim sorunumuz büyükleri görmeden küçük detaylarda savrulup, göletlerde boğulmaktan kaynaklanıyor. Evet belki iyi dilek dilemek bizim enerjimizi yükseltecek ama, mesela küresel ısınmanın önüne geçmek için bireysel olarak koca bir sene ne yaptım diye sormak daha iyileştirici değil mi? Sokaklarda broşür dağıtarak değil, dünyayı saran kuraklığı etkileyecek en basit işlem olan dişimizi fırçalarken suyu kapatmak ne kadar önemli ve  basit değil mi? Ama yapmıyoruz işte. Ya da, ya da ki bence 2020'nin en can yakıcı sorunu ve algıda seçicilikle bir numara olan kadına şiddet!.. Bundan sonra kendini insan sananların her geçen gün artarak devam ettiği kadın katilleri ne olacak? Bunun için ne yaptık? Yüz karası bir toplum olmaya meyil değil de, ne bu? Daha bir kaç gün önce Aylin Öğretmeni toprağa vermedik mi? Hiç uğruna hem de. Aşk mı bu, sevda mı, bu ne? Yok eski sevgilisi, kocası, bilmem ne... Neyse ne! Kadınlar ölüyor, çocukları da peşlerinden ölmüyor mu? Annelerini, babalarının kanlı ellerinde ölürken gören evlatlar bu topluma ne kadar faydalı olabilir ki? Öfke.. Öfke... Neden caydırıcı bir etken yok. Hâlâ neden yok? Yok... Olmayacak değil mi? Devletler aldıkları silahları ile göğüs kabartırken kaç can gidecek düşünüyor mu? Kimin umurunda bir çocuk daha ölmüş... İnanın içim dağlanıyor. Dünyaya kötü bir zamanda geldik diyeceğim her zamanda bu böyleydi diyeceksiniz. Ama şimdinin hali, bilinç seviyesiyle yaşananların ters orantılı olması sonsuz bir paradoks.

Her Şeye Rağmen...

1 Ocak 2021 sabahındayız... Azıcık buruk uyandık bugün. Sevdiklerimizle bir araya gelemedik, önlemler sıkı, ama olması gerekendi. Kabullenişimiz hüzün içeriyor. Tabi ki iyi dileklerimiz var, olmalı da... Neye tutunacağız? İnancımıza, umuda, güneşin her doğduğunda geride çok şeyin kaldığına... Bir deniz, bir gök, bir orman, bir kiraz ağacı manzaralı mutfak penceresi huzuru lazım hepimize... Kendimizi iyileştirmek çevremizi de iyileştirmenin en iyi yöntemi. Olumsuzluklar dediğim gibi hep var olmuş, onunla baş etmek ise bizim irademizde. Şimdi yapacağımız ilk şey sahip olduğumuz iradeyle kendimizi korumak ve toplum ve doğa için küçük de olsa duyarlı olmak. Bu sene için bir ağaç dikmek, bir hayvan sahiplenmek, su tasarrufu yapmak, toprağı sevmek, plastik atığı azaltmak, israftan kaçmak, kitap okumak, en az iki konuda uzman noktasına yakın bilgi sahibi olmak, daha önce yapmaya hiç cesaret edemediğiniz bir aktiviteye katılmak, çocukların başını okşamak gibi yaparken fazladan efor harcamadığınız, bilakis enerji veren basit ve sağlıklı sorumluluklar edinmek iyi gelecek... İyi olalım, vicdanen rahat, merhamet noktasında zengin... Ha bir de lütfen bu seneye başlarken şans çiçeği olarak da bilinen Kokina çiçeğine evinizin bir köşesinde yer verin, bu çiçek perde arkasında büyük emek taşıyor hem de bir sene boyunca hiç solmadan durursa eğer size ev sahibi olma vaadinde de bulunuyor, benden söylemesi, haydi rastgele!..

2021 iyi içerikli ne isterseniz onu getirsin, koca bir yıl mütevazı olmayı öğrendik zaten, sağlam ve sağlıklı bir nefese eşlik eden kocaman kahkahalarınız olsun...

Her şeye rağmen, çok gülelim inşallah...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sima Güleser Polat Arşivi