Süleyman SAYAN

Süleyman SAYAN

ARAP EX

ARAP EX

Plevne, bugünkü Bulgaristan’ın Plevne şehri Osmanlı topraklarına aitken, Rus ordusu tarafından kuşatılmasına ve Osman Paşa komutasındaki Osmanlı'nın, kendisinden sayı olarak çok üstün olan düşmana karşı, bu savaşta verdiği dillere destan savunmanın adıdır.

Dünya savaş tarihi boyunca Plevne savunması kadar eşine az rastlanır bir savunma yoktur. Yaklaşık 550 Bin askeri olan Ruslar ancak 4. Savaş sonunda, galibi çok da belli olmayan, bir şekilde Plevne’yi ele geçirebilmiştir. Savaşta Esir düşen Osman Paşa, İnsan üstü verdiği mücadele sonucu Rus Çar’ının bile saygısını kazanır esirken kılıcını almaz ve çar II. Aleksandr kendisine çift başlı kartal nişanı takar. O çift başlı kartaldan, şehrimizin çift başlı kartalı Konyaspor’a geçecek olursak, futbolda belki bir Plevne savunması yapmadı ama doğru hamleler ile altın değerinde bir puanı almasını bildiler.
Ali Çamdalı komutasındaki Konyaspor neleri doğru yaptı neleri yanlış yaptı dezavantajları nelerdi gibi sorulara cevap vererek maçı analiz etmeye başlayalım isterseniz…
Cezalı Ethemi ve sakat olan Marlos’un yokluğunda dar bir kadro ile sahada olacağımızı biliyorduk. Sambou’nun olmaması ise Konyaspor adına avantaj görünüyordu. Ali Çamdalı daha önce son dakikalarda kaybedilen puanları hesaba katarak, bir Plevne direnişi yapmaya hazırlanmıştı. Geri dörtlünün önünde defansif açıdan daha güçlü uğur, Nzonzi, Soner ve Oğulcan tercihi kalenin önüne otobüs çekmek anlamına geliyordu. Hafta arasında parti ayırt etmeksizin tüm vekiller, Belediye Başkanları hatta Vali’ye kadar Konyaspor’a moral ve destek vermişti. Pandemiden sonra, belki de en kalabalık olan tribünler ile taraftar da takımının yanında olduğunu göstermişti. Kenetlenme tamamdı. Zaten futbolcuların agresifliği, ikili mücadeleler ve bitmeyen bir enerji bize bunu gösterdi. İlk yarı neredeyse pozisyon vermeden rölantide maç oynandı. Fenerbahçe sakatlıklarla beraber neredeyse 2. Yarıya 4 değişiklik ile başlamıştı. Ben Ali Çamdalı’nın yerinde olsam 10 dakika sonra oyuna Niagbo, Boateng ve Cicaldou’yu alır Ndaoyu tek forvet oynatırdım neden? Çünkü Arap beyi Konya’da çalıştığı dönemden bildiğimiz üzere, 4-4-2 sisteminin gereğini yerine getirmekte zorlanan bir yapısı vardır. Cengiz ve Tadic hücum oyuncularını beslemek için kanatlarda kaldılar. Forvet arkasında 30 metrelik bir boşluk oluştu. İşte Cicaldou ve Niagbo bu esnalarda oyunda olsa çok ciddi kontralar yakalayabilirdik. Mesela İlhan Palut geriye düştüğümüz maçlarda skoru almak için döndüğü bu sistemde, kanat oyuncularını da ceza yayı bölgesinde toplayıp sağ ve sol bekleri kanat pozisyonuna getirirdi. Yani Arap bey sadece oyuncu değiştirmek için oyuncu değiştirdiği bu durum bizim ekmeğimize yağ sürdü. Zaman zaman bunaldığımız bu maçta istediğimizi, altın değerinde 1 puanı almıştık. Aslında Boateng oyuna girdiğinde tek başına bile bu hareketliliği sağladı.
Ali Çamdalı, takımın moralini, hırsını, azmini ve mücadele gücünü tavana çıkartması yaptığı doğrulardı. Oyuncu değişikliklerinde geç kalması yaptığı en büyük yanlışlıktı. Bir diğer yanlışı ise takım ne kadar defansif olursa olsun, en az bir tane ayağında top tutmasını bile, top dağıtmasını bile hücumu yönlendirecek oyuncu olması gerekir. Aksi halde yapılan bu emekler boşa gidebilir. Yapılan tüm mücadeleye rağmen, Fenerbahçe’nin çok ciddi pozisyonları var! Kalede devleşen bir Slowik ve rakibin psikolojik baskı sonucunda kaldıramadığı rehavet var!
Fenerbahçe maçı için skor alındığına göre plan tutmuş demektir. Ancak siz Samsunspor’a karşı böyle oynayamazsınız! Daha teknik bir on bir ile taraftar önünde galip gelip, kâbus dolu sezonu geride bırakmak gerekiyor. Dün maçı izleyen Fenerbahçeli ve Konyasporlu izleyicilerin dışında herkes, bu nasıl bir takım 2 pas yapamıyor yorumunu yaptığına eminim. Yukarda belirttiğim üzere bu bir taktikti. Puan alındığına göre plan başarılıdır. Fenerbahçe açısından ise İsmail Kartal devri bitmiştir. Takım kalitesi sizi bir yere kadar götürebilir. Finalleri oynamak ise kalite artı büyük hoca olmakla alakalıdır. Ali Çamdalı bugün bir anlamda Arap beye; neye sahip olduğun değil elindeki ile ne yaptığın önemlidir dersi verdi.
Maçın sözü: Dalgalar kadar istikrarlı olursan, bir kayaya şekil verecek güce kavuşursun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman SAYAN Arşivi
SON YAZILAR