Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Eden bulur!

Eden bulur!

Oduncu ile yılanın hikâyesini bilirsiniz. Kısaca hatırlatmak istersek; oduncu yılanı öldüreceği anda insafa gelir ve yılan da bu merhameti karşılıksız bırakmayarak kör kuyudan altın getirip oduncuya verir. “Bundan böyle ömür boyu sana her gün bir altın lira vereceğim!” deri.

Oduncu, ailesi dahil hiç kimseye olanı biteni anlatmamış. Oduncu bir zaman hastalanınca kuyunun başına gidemez olmuş. Birkaç gün geçince bolluğa alışmış olan evinde darlık başlamış. Oduncu oğlunu yanına çağırmış ve yılanın sırrını anlatmış. Yılan onun oduncunun oğlu olduğuna iyice kanaat getirince de kuyuya inip bir altın getirmiş. Oğlan hırsa kapılmış, “Kim bilir daha ne kadar altın var kuyunun içinde!” diye düşünmüş. Hırsla yılanı öldürmek için bir hamle yapmış, ıskalamış ama yılanın kuyruğunu koparmış. Yılan da can havliyle dönüp oğlanı sokmuş ve öldürmüş.

Akşam yaklaşıp da oğlu gelmeyince oduncu iyice endişelenmiş. Hasta yatağından sürünerek bile olsa kalkmış. Kuyunun başına gitmiş ki oğlu cansız yatıyor. Yılan da o anda görünmüş; kuyruğu yok ve kanlar içinde. Oduncu durumu anlamış ve çok üzülmüş. Canının parçası oğlu yerde cansız, yıllardır velinimeti olan yılan da yaralı. Yılandan özür dilemiş; “Tekrar dost olalım!” demiş.

Yılan ise acı acı gülümsemiş: “Çok isterdim ama sende bu evlat acısı, bende de bu kuyruk acısı varken biz artık dost olamayız!” deyip çekip gitmiş.

*****

İşte dostlar hayat da böyledir. Bizi sırtında taşıyan, bize emek veren, hizmet eden, işimizi gören ya da dost olarak her gün altın taşıyan niceleri vardır çevremizde. İş kuyruk acısı yapmamaktır. Eğer bir gün hırsımıza kapılıp, vefasızlık yapar ve o altın taşıyan dostumuzu, kardeşimizi, işçimizi, işverenimizi bir daha kapanmaz yaralar açmamaya özen göstermeliyiz.

Aksi takdirde etten kemikten mamul insanlar olarak kuyruk acımızı unutmayacak ve gereğini yapmaktan imtina etmeyeceğizdir. Bu insanın doğasında olan bir şey. Eden bulur misali herkes yaptığının karşılığını er ya da geç alacaktır. İyilikle hareket eden iyilik görür, kötülük peşinde olan, can yakan, ocak söndüren de hem bu dünyada hem de öbür tarafta misliyle bedelini ödeyecektir.

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi