Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Gezi Parkı olayları iyi okunmalı

Gezi Parkı olayları iyi okunmalı

Mayıs sonu haziran ayı başı geldi mi aklımıza son yıllarda hep Gezi Parkı olayları geliyor. 2013 yılında Türkiye'de büyük bir kaosun fitili ateşlendi. Tamamiyle dış mihraklar ve FETÖ tarafından organize edilen ve belki de gerçekten masum gençlerin kullanıldığı Gezi Parkı Olaylarında asıl mesele o meşhur zatın da dediği gibi “sadece ağaç meselesi” değildi. Bunu hep beraber yaşayarak gördük.

Bu olaylar sadece bir parkın yeniden düzenlenmesine karşı çıkan bir grup insanın protestosu olarak kalmadı, aynı zamanda Türkiye'nin sosyal, siyasi ve ekonomik yapıları üzerinde derin etkiler bıraktı. Bu olayların Türkiye'ye olan olumsuz etkileri birçok açıdan incelenebilir. Mesela ekonomi… Gezi Parkı olayları, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar nezdinde güvenilirliğini sarsmakla kalmayıp iç istikrarsızlık ve belirsizlik, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen ve yabancı yatırımcıların ülkeye olan güvenini azaltan bir yıkım projesi gibiydi. Bu durum, Türkiye'nin ekonomik büyümesini yavaşlatmakla kalmayıp sonraki yıllara da çok olumsuz yansıdı.

Gezi Parkı olayları kapsamında büyük olayların olacağı zaten belliydi. Çünkü Uluslararası medya kuruluşları çoktan çanak antenlerini dikmiş canlı yayınlar için hazır kıta beklemekteydi. Bu bile olayların dış güçler tarafından organze edildiğinin açık bir deliliydi. Ancak olaylar basın özgürlüğünün sınırlanması gibi anti propagandaya çevrildi. Yani uluslararası toplumda Türkiye'nin demokratik standartlarının düşük olduğu algısı pekiştirildi.

Gezi Parkı olayları aynı zamanda belki de son yıllarda toplumun hemen her konuda olduğu gibi ikiye bölünmesinin de baş sorumlusuydu. Toplumun farklı kesimleri arasında derin bir bölünme yaşandı. Olaylar sırasında yaşanan toplumun farklı grupları arasındaki kutuplaşma, uzun vadeli bir toplumsal ayrışmanın önemli bir mihenk taşıydı.

Sonuç olarak, Gezi Parkı olayları Türkiye'ye olan olumsuz etkileri çok yönlü oldu ve uzun vadeli sonuçlar ortaya çıkardı. Bir daha tekrarlanmamasını ümit ettiğimiz bu olaylar, Türkiye'nin demokratik ve toplumsal yapısı, ekonomisi ve uluslararası ilişkileri üzerinde derin izler bıraktı. Bu yüzden FETÖ’nün de başrolündeki Gezi Parkı olayları iyi okunmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi