Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Küçük adımlar büyük farklar oluşturur

Küçük adımlar büyük farklar oluşturur

Geçtiğimiz günlerde Dünya Çevre Günü kutlandı. Konya’da da bir dizi etkinlikler gerçekleştirildi düzenlenen programlarda önemli mesajlar verildi. Ancak kuşkusuz en önemlisi belki de Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay’ın 7’den 70’e herkesi tasarrufa davet etmesiydi. Küresel iklim değişikliği sebebiyle su azlığının yaşadığı bu günlerde tasarrufa daha çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Altay, “Çevremizi korumak, sadece bugünlere değil yarınlara karşı da en önemli sorumluluğumuzdur. Her bir ağacın, her bir su damlasının kıymetini bilmek ve gereken özeni göstermek hepimiz için bir tercih değil, mecburiyettir. Su hayattır. Suyumuzu korumak hepimiz görevi. Bu sebeple su tasarrufunu hayatımızın bir parçası haline getirmek, dünyamızın geleceği ve yeni nesiller için büyük önem taşıyor. Ben, başta çiftçilerimiz olmak üzere 7’den 70’e tüm hemşehrilerimi suyu tasarruflu kullanmaya davet ediyorum...” ifadeleri kullandı.

Ne kadar da anlamlı değil mi? Yarınlara karşı sorumluyuz. Evet sadece bugün değil yarınlar da bizim, çocuklarımızın, torunlarımızın… Bunun için önce çevreyi ve suyu korumalıyız.

Dünya üzerindeki en kıymetli kaynaklardan biri olan su, yaşamın devamı için elzemdir. Ancak, günümüzde küresel çapta yaşanan kuraklık tehlikesi, suyun kıymetini daha da artırmaktadır. Kuraklık, doğal olarak oluşabileceği gibi, iklim değişikliği gibi insan etkinliklerinin de bir sonucu olabilir. Kuraklık, tarımı, ekosistemleri ve insan yaşamını doğrudan etkileyen ciddi sonuçlar doğurabilir.

Su tasarrufu ise bu sorunlarla başa çıkmak için etkili bir çözümdür. Her birey, günlük aktivitelerinde suyu verimli kullanarak tasarruf sağlayabilir. Basit önlemler alarak, büyük miktarlarda suyun israf edilmesi önlenebilir. İşte basit birkaç tasarruf yolu: Damlayan muslukları onarmak ve sızıntıları gidermek. Damlama sulama yerine toprak nem sensörleri kullanmak. Daha az su kullanımı gerektiren bitkileri tercih etmek. Toplama tanklarıyla yağmur suyunu biriktirmek ve bahçe sulamak için kullanmak. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasiteyle çalıştırmak...

Unutmayalım, küçük adımlar büyük farklar yaratabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi