Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Maskeleri çıkarma zamanı geldi!

Maskeleri çıkarma zamanı geldi!

Sevgili okurlarım, güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle hepinizi selamlıyorum.

Umarım iyisinizdir. Zira ben bugünlerde “iyiyim” diyen birine çok fazla rastlayamaz olduk. Farkında mısınız son 10 gündür herkes hasta. Adına süper grip diyorlar, RSV midir nedir adı geçmeyen bir hastalıkmış!

Bu RSV bir değişik illet, koronadan sonra hayatımıza girdi ama çoğumuz henüz bu hastalığı bilmiyoruz. Gelin isterseniz RSV nedir bir bakalım. Grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olurken, tedavisinde gecikildiğinde akciğerleri tehdit ediyor. Tüm yaş gruplarında özellikle bebekler ve yaşlılarda yaşamı tehdit eden solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüs, son yıllarda görülme sıklığındaki artışla dikkat çekiyor. Çocukların tümü 2 yaşına kadar en az bir kez RSV ile hastalanıyor ve hayat boyu bu enfeksiyonun tekrarı sık olarak görülüyor. . Büyük çocuk ve erişkinlerde RSV genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu; bebek ve küçük çocuklar ile prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları gelişebiliyor.

Süper gripten muzdarip olanlar sinüs ve göğüs enfeksiyonları, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk ve tat ve koku kaybı gibi semptomlar yaşıyor. Bu semptomlar Covid-19’un belirtilerine benziyor, ancak hastalar PCR testlerinde pozitif çıkmıyor. Ancak, süper gribe yakalananlar da Covid-19 hastaları gibi günlerce yatakta kalabiliyor.

Çevremde günlerdir hasta olanlar var. Tam iyileşecek derken tekrar nüksediyor. Sabah kalkıyor boğazında yanma, sinüslerin neden olduğu ağır baş ağrısı, göğüste öksürüğü tetikleyen yanma ve batmalar, kimi de kulağa vuruyor…

Hastaneler ağzına kadar vaka ile dolu. Sosyal medyadan bir hemşirenin imdat tweetine okudum. “Konya’da herkes hasta mı? Beş dakika oturamıyorum. Serum takmaktan , damar yolu açmaktan yoruldum” diye adeta imdat çekicini çekmişti. Solunum yolu hastalığı olduğuna göre çözümü de herhalde yine maske-mesafe ve hijyende saklı. O halde hep birlikte çözüme yelken açmalı ve en azından kalabalık ortamlarda maskelerimizi takmalıyız.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi