Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Öğrenci mi yarış atı mı?

Öğrenci mi yarış atı mı?

Birkaç gün önce bir işim vesilesiyle Rampalı Çarşı’ya uğramak durumunda kaldım. Maşallah hareketlilik vardı. Sorup soruşturunca LGS ve YKS öğrencilerinin kaynak kitap alma çabalarına tanıklık ediverdim.

Ne yazık ki öğrencilerimize, çocuklarımıza tatil yok. Durup dinlenmek, ruhlarını, bedenlerini dinginleştirmek bir spor branşı ile ya da hobi ile uğraşmak neredeyse hayal. Varsa yoksa ders çalış, test çöz. Yarışmacı zihniyetin kurbanı olan, okula yazılır yazılmaz ne yazık ki ailelerin hırsları doğrultusunda eğitim hayatları şekillenen çocuklarımız hayattan kopuk, test kafalı bir bireyler olup çıkıveriyor.

Aslında toplumumuz onları ta bebeklikten yarışın içine sokuyor. Sürekli bir kıyas ile yaşatıyoruz onları. Ahmet’in çocuğu erken konuşmuş, Fatma’nın kızı emeklemiş, yürümüş…. Diye başlayarak kendi çocuklarımızla yaptığımız kıyaslamalar okul çağında ise artık nirvanaya ulaşıyor.

Sınavlar, testler, başarı sıralamaları, akranlarımızla ya da birileriyle karşılaştırmalar… Hayatımızın her noktasında bu döngüye mecbur ediliyoruz.

Okumaya geçersin yetmez dakikada kaç kelime okuduğunun hesabı yapılır. Hayalleri, ilgileri ve yetenekleri sorgulanmayan daha 1.sınıfta test yaprakları eline tutuşturulan çocuk ne yapacak mecbur bu yarışın bir parçası olacak. Tıpkı bir yarış atı gibi. Koş deyince koşacak, dur deyince duracak.,

Bakın bugün adına kısaca YKS dedikleri Yükseköğretim Kurumları Sınav maratonun ardından üniversite tercihleri yapılıyor. Milyonlarca gencin kaderi birkaç saat içerisinde test kitapçığında yaptığı işaretlemelerle tayin ediliyor.

Kimine doktor olması dayatılıyor, kimisinden öğretmen olması, ya da avukat, mühendis, gazeteci…

Yüzde 90’ının isteği ya da yeteneği sorgulanmıyor. Neden? Çünkü çocuklarımızın neye yetkin olduğunu bilmiyoruz ki! Kimse yetenek tespiti yapmadı, kimse de talep etmedi. Hoş, etse ne olacak ki? Sistem böyle işliyor.

Kim bilir ne yetenekler, ne dahi çocuklar eğitim zayiatı olarak bu düzene kurban veriliyor.

Bu yarışma, bugün de devam edecek yarın da… Öğrettiğimiz ya da öğrendiğimiz tek bir şey var; Durursan tökezlersin, yavaşlarsan geçilirsin.

Mecbur gençlerimiz, çocuklarımız durmayacak. Test çözmeye devam. A, B, C, D, E… Hayatları bu harflerle yapacakları tercihlere bağlı…

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi