Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Sakkara’nın Sırları

Sakkara’nın Sırları

Çocukluk yıllarımdan beri antik mısır dönemini çok fantastik bulmuşumdur. Öteki dünya ve ahirete olan inançları; köklü bir ırkın nesiller sonra bile merak uyandıran bir tarih yazmasına sebep olmuş.

Bu hafta sonu izlemekten büyük keyif aldığım bir belgesel Sakkara’nın Sırları… Mısır’ın Giza kentinde bulunan Sakkara bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sonucu; 4400 yıllık mezarların bulunmasın konu alan bir belgesel. Yüksek rütbeli bir rahip olan Wayhte ve ailesine ait olduğu öğrenilen bir mezarlığın keşfedilmesi ve bu sahnelerin enfesliği anlatılamaz.

250 mumya, 150 heykel bulunmasının yanı sıra, Sakkara keşfini en ilginç kılan; çok sayıda kedi ve tarihteki ilk aslan yavrusu mumyasına rastlanılmasıdır bence. Çıkarılan her kedi mumyası 4400 yıl değil de sanki birkaç yıl öncesine aitmiş gibi. Mısırlıların yaptıkları çoğu şey gibi kedi mumyalanmasına da anlam yükleyemedim. Özellikle aslan yavrusu mumyası… Neden mumyalanır ki bir aslan yavrusu? Sanırım bu sorunun cevabını bulamayacağım.

Lakin akılda canlandırıldığı zaman her ne kadar insanı biraz ürkütse de, mumyalama sisteminin Mısırlıların ahirete olan büyük inancı ve bir hayli bilimsel çalışmalarından etkilenmemek mümkün değil. Bulunan her kemik parçasının incelenerek cinsiyeti ve yaşının tespit edilebilmesi mükemmel değil m?

Mumyalarının etkileyici olması yanı sıra Mısırlıların el işçiliği sanatının göz ardı edilmesi de söz konusu değil. Mezarlık duvarlarındaki hiyerogliflerin, lahitlerin, tabutların – özellikle de tabutlardaki silüet çizimlerinin – ve en önemlisi de heykellerin derin bir sanatçı ruhundan geldiğini söylemek mümkün. Üstelik bu sanatçı ruh sadece bir kişi değil, koca bir milleti kapsamakta.

Bizler bu büyük buluşu izlerken bu denli heyecanlanabiliyor isek, arkeologların o anlarda neler yaşadığını hayal edemiyorum. İzlediğimiz her kazı sahnesi orada olma isteği uyandırmadığı söylenemez. Mısırda böyle bir amaç uğruna, arkeoloji ekibi ile kazı çalışmasına katılmak nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyorsunuz.

Tekrar tekrar izleyeceğim bu belgeseli, Antik Mısır dönemine merakı olan herkesin izlemesini tavsiye ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi