Turizm Haftası
İnsanların şehir içi, şehir dışı, yurt dışı seyahatlerinde yapılan gezi, etkinlik ve harcamalar turizm olarak tanımlanmaktadır. Turizm aynı zamanda ülkelerin ekonomik açıdan kalkınmasını da sağlamaktadır.
Turizm Haftası, turizmin yararlarının, değerinin ve öneminin anlatılarak ülkedeki insanların bu konuda bilinçlenmesi için kutlanan bir haftadır.
“Turizm Haftası” etkinlik programı 26.07.1976 tarih ve 1893 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 1977 yılından itibaren Mart ayının ikinci Pazartesi günü olarak kutlanmıştır. 1983 yılından itibaren havaların soğuk olması ve turizm sezonunun açılışı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın da görüşü alınarak Makam Onayı ile 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanmasına karar verilmiştir.
Cennet yurdumuzun her köşesi ayrı bir turizm değeri barındırmaktadır. Mesela Konya’mızı ele alalım. Mevlana Müzesi ile başlayacağınız turistik seyahatinizde ilk önce Şehitler abidesi ve Panorama müzelerine gider ardından da tarihi camilerimiz Kapı, Aziziye, Alaaddin ile devam eden yolculuğunuzu Şems ve Konevi hazretlerinin türbelerini ziyaret ederek süsleyebilirsiniz. Öte yanda Karatay Medresesi ve hemen karşısında Büyükşehir Belediyesinin şehre yeniden kazandırdığı Tarihi Taş Bina’da “Konya”ya dijital bakış atabilirsiniz. Tarih yolculuğunun ardından Millet Bahçesi, Meram Son Durak, Kelebekler Bahçesi, Sille ve Bilim Merkezi gezileriyle Konya’nın güzelliklerine tanıklık edebilirsiniz. İnceminare, Sırçalı Medrese, Atatürk, Etnografya ve Arkeoloji Müzelerini araya bile sıkıştıramadık.
Bakın daha ilçelere bile gitmeden bir güne sığmayacak bir yolculuktan bahsediyoruz. Konya’nın güzellikleri, turizm potansiyeli saymakla bitmez ki! Çatalhüyük, Kilistra, Eflatunpınar Hitit anıtı, Çatalhöyük, Karahöyük, İvriz Kaya Kabartmaları, Bolat, Nekropol ve Bouleterion gibi önemli tarihi değerler Konya'nın kültür turizmi açısından potansiyelini göstermektedir. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğini taşıyan Beyşehir Gölü, kayak merkezi Derbent Aladağ, Nasreddin Hoca’nın diyarı Akşehir, tahin diyarı Bozkır, üzümün merkezi Hadim…
Mağara turizmi açısından önemli bir potansiyeli barındıran bölgemizde Balatini Mağarası, Körükini Mağarası, Suluin Mağarası, Sakaltutan Mağarası, Susuz Mağarası, Tınaztepe Mağarası, Pınarbaşı Mağarası, İncesu Mağarası gibi doğal güzellikleri de listeye ekleyiverelim. Görüldüğü gibi Konya’da büyük bir potansiyel adeta hazine var.
Dört bir yanı güzel ve turistik olan bu güzel ülkemizde yaşanan tüm kötü olaylara rağmen gezmek, görmek ve keşfetmek unutulmayacak anılar yaşamak dileğiyle. Turizm haftamız kutlu olsun..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.