Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Beden dili becerileri (2)

Beden dili becerileri (2)

Daha önce beden dili becerileri ilgili yazıma ilaveten, yine bu beceriler ile ilgili bilgilenmek mahiyetinde yazıma devam edeceğim. Bunlar daha çok spot bilgi tarzında olacaktır. İyi okumalar.

Beden dili evrensel bir ifadeler silsilesidir ve konuştuklarımızdan ve ses tonumuzdan çok daha fazlasını anlatır. Tabi ki bu yönü ile bu işin farkındalığında birçok tecrübe kazanmak insanları daha iyi tanımamızı sağlayan bir ögedir.

Örneğin karşınızda ki kişilerde. Fal taşı gibi açılmış gözleri; Kızarmış bir yüz; Kendine dokunmak (boynun arkasını ovuşturmak); Yetersiz göz teması kurması; Aşırı göz teması kurması; Gözlerin aşırı kırpıştırılması; Kolların ve bacakların aşırı hareket etmesi; Suçlayan kişiden bedenin uzaklaştırılması; Anında ellerini saklaması ya da dudaklarını ısırması gibi. Bunlarla hayatta çoğu kez farkında ya da farkında olmadan karşılaşmışızdır. Peki bunlarla karşılaştığımız zaman farkında olduk mu? Ya da farkında isek bizim için ne ifade etti?  Hiç düşündünüz mü? Ben söyleyeyim birisi ile hararetli bir şekilde tartışıyorsanız, bunlardan birine ya da bir kaçına rastlayabilirsiniz ya da aşağı yukarı hepsine... Peki ne demek oluyor bunlar: Bu anlatılanlar bir yalancının yüz ifadesi olabilir mi? Cevap: Evet olabilir.  Bakın kesin olur demiyorum zira yalanın tespitinde kişileri bir kaç ifadeden çok bütünsel değerlendirip öyle karar vermek lazım özellikle buna değinmek isterim.

Peki evrensel yüz ifadelerin ne kadar farkındayız? Ve bunlar nelerdir? Hiç aklınıza geldi mi? Öfke, tiksinme, korku, şaşırma, üzüntü, mutluluk, neşe, aşağılama, hoşnutluk, utanç, heyecan, suçluluk, gurur, rahatlama, memnuniyet, duyusal zevk. Hepsi evrensel yüz ifadeleridir. Size tavsiyem, aynanın karşısına geçin bu evrensel yüz ifadelerini kendinizde bir sınayın, yüzünüz nasıl şekilden şekle giriyor. Bunu deneyin. Sonrada karşınızda kine fark ettirmeden onların yüz ifadelerini fark etmeye çalışın, neler kazanacaksınız. Bir de televizyonda bir tartışma platformunu izlerken TV’nin sesini kısın, bu evrensel yüz ifadelerini fark edebilecek misiniz? Görünüşünüz konusunda kendinize güvenmiyorsanız, bunu beden dilinizle gösterirsiniz. Göz temasından kaçınırsanız, dik durmazsanız, başkalarına gülümsemezseniz, başkalarına dokunmamaya özen gösterirseniz. Kısacası, herhangi olumlu bir mesaj vermezseniz insanlar bu utangaçlığınızı ilgisizlik ya da züppelik olarak algılayabilir. Sizi kazanmak isteyen biri, fazla gülümser, güçlü bir şekilde el sıkışır, siz konuşurken gözlerini irileştirir ve mümkünse kaşlarını kaldırır, siz konuşurken başını sallar evet bunları yapar siz ne kadar tecrübeli iseniz ve vücut diline ne kadar önem verirseniz buna tepkisel davranışlarınızda çok daha az hata yapar ve insanları kazandığınızı fark edersiniz.

Mesela ben bu yazıyı yazmadan biraz önce on bir yaşında bir kız çocuğunu muayene ederken, iki tane kardeşi olduğunu söyledi ki bir tanesi ablası oluyor. Muayeneden sonra ona hangi kardeşini daha çok seviyorsun diye klasik bir soru sormadım. Sadece onların isimlerini sordum ve isimlerini söylerken sadece verdiği yüz ifadesinden hangi kardeşinin onunla daha ilgili olduğunu anladım ve teyit maksatlı sorduğumda evet cevabını aldım. Şimdiye kadar dikkat ederseniz farkındalık kelimesini çok kullandım. Bir şeylerin farkına varmak inanın insanlar teknoloji harikası cep telefonları ile çarşıda, pazarda, toplu taşım araçlarında ve evlerde çok yakından ilişkili olduğundan birçok şeyi kaçırıyor. Etrafınıza bakıp inanın bir insanın yolda gelişinden bile o günü nasıl geçirdiğini üç aşağı beş yukarı fark edebilirsiniz ve bu cep telefonları ile fazla alakadar, olmaktan daha keyif vericidir. Hayatınız hep farkında olabilecek fırsatlar sunmakta onları kaçırmak kişisel gelişimimizde ve sosyal ilişkilerde birçok şeyi kaçırmaktır. Mutlu kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi