Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Bir 14 Mart Tıp Bayramı da geldi geçti

Bir 14 Mart Tıp Bayramı da geldi geçti

14 Mart 1827,  II. Mahmut’un açtığı Mektebi Tıbbiyeyi Adliyeyi Şahane , yani askeri  Tıp Okulunun kuruluş günü bugün.  Eğitime fevkalede önem vermiş büyük bir çınar. Kuruluşundan 92 yıl sonra 1919’da İstanbul işgal edilirken, burada okuyan tıbbiyeliler bu durumdan olduça rahatsızdırlar. Zira işgalci İngilizler devamlı şehirde tur attıklarında, kalabalıkların bir araya gelmesini önleyebilmekteler. Ama genç tıbbiyeliler oldukça kararlı, büyük bir protestonun planını yapmaktadırlar. Derken, akıllarına güzel bir fikir geliyor,  14 Martı yani Askeri Tıp Okulunun kuruluş tarihinde kutlama yapacaklarını yüksek sesle dile getiriyorlar. İngilizler tabi bizim tıbbiyelileri hafife aldıklarını, kutlamanın nasıl olsa bu bir öğrenci kutlaması diye önemsememekle hata ettiklerini sonradan anlıyorlar. Kutlamalar esnasında tıbbiyeliler, tıp okulunun iki kulesi arasına dev bir Türk bayrağı asıyorlar. Gururlanmamak mümkün mü?  Başlarında Hikmet adında on sekiz yaşında bir öğrenci  var. İşte bugün 14 Mart Tıp Bayramı olarak işgalcilere, emparyalistlere bir başkaldırı günü olarak tarihe geçiyor.

Umulur ki, fedakar bir yürekle çalışan sağlıkçılarımıza uygulanan şiddete karşı da gelmenin farkındalığı olsun. Bırakın  hekimler hekimliklerini , sağlıkçılar işlerini yapsınlar, onlar sadece sizi ve sizleri özellikle bu pandemi döneminde yaşatmaya çalışıyorlar.

Bu vesile, bir 14 Mart Tıp Bayramını daha geride buraktık. Kutlamalar, pandemiden dolayı tabi ki topyekûn olmadı, biraz bunun burukluğunu, pandemiden dolayı elbette yaşadık. Ama bu konuda, benim de yönetim kurulu üyesi olduğum KONAHED (Konya Aile Hekimleri Derneği) kutlamayı ayağımıza kadar getirdi. Nasıl mı? “14 Mart Tıp Bayramı KONAHED Online Galası” adı altında bu etkinlik gerçekleştirildi. Online gerçekleşen etkinlikte tam 1087 izleyici kitlesine ulaşıldı ve bu alanda Türkiye’de bir ilk olma hüviyetinde.  Bu etkinlik aynı zamanda sekiz yerel gazetede haber teşkil etmesi ve aynı gün yerel bir TV kanalında da gösterime girmesi, bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Emeği geçenlere tekrar şükranlarımızı sunuyor. Bundan sonra daha nice etkinlikler diyorum. Esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi