Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Diyabet

Diyabet

Diyabet, kanda kan normal kan şeker aralığının üstünde kan şeker oranın yüksek olması ile seyreden bir rahatsızlıktır. Temel neden pankreas organının yeteri miktarda insülin üretememesidir. Yüzde on tip 1 diyabet yüzde doksan tip 2 diyabet ile seyreder. Kronik rahatsızlık olan Tip 2 de, pankreas da ki beta hücreleri ya yeteri derecede insülin üretemez ya da vücudumuzda ki hedef hücrelerde insülin direnci vardır. Beden kitle indexi yüksek veya obez şahıslarda yavaş yavaş ortaya çıkabilir.

Vücutta belli başlı belirtileri: İstenmeyen kilo kayıpları, susuzluk hissi, idrara sık çıkma, ağız kuruluğu, kaşıntı, yorgunluk hissi, bulanık görme, yaraların geç iyileşmesi, kol ve bacaklarda uyuşma hissi, ciltte koyu lekeler, nörotik ağrılar gibi belirtiler olabilir.

Tip 2 diyabetin tam olarak oluşma nedeni bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin ilişkisi araştırılmaktadır. Çok yönlü etkenlerin etkili olduğu düşünülmektedir. En başta insülin direnci gibi..

Ama risk faktörlerini göz ardı etmemek lazım, özellikle tip 2 de yaşam tarzının çok büyük önemi var. Bunlar hastalığı tetikleyen ögelerdir. 45 yaş üstü, ailede genetik yatkınlık, obezite, sedanter (Fiziksel aktivitelerin olmadığı düzensiz bir hayat) bir hayat ve son olarak polikistik over sendromu olan bayanlarda bu risk olduğu tespit edilmiştir.

Teşhiste, hbgA1c denen üç aylık geri dönük kanda şeker devinimleri, açlık kan şekeri ve OGTT ( oral glikoz tolerans testi) nin büyük önemi vardır.

Diyabetin tedavi yönüne gidilmezse bir takım kronik komplikasyonlar çıkacaktır. Bunlar: Diyabetik retinopaty (görme yetisi ile alakalı), diyabetik nöropati ve diyabetik nefropati( böbrekle alakalı) bunlar mikro damarsal düzeyde yaptığı komplikasyonlardır. Daha makro düzeyde, koroner arter hastalığı, serebral arter hastalığı (beyin bazında…), periferik arter hastalığı (Daha küçük damarlarda olagelen hasarlar ve kireçlenmeler ve bunun yaptığı tıkanıklar), renal arter hastalığı ( hipertansiyonla sonuçlanabilen) gibi komplikasyonları vardır.

Tedavi, oral anti diyabetiklerin yeri var bunun dışında, 2016 yayınlanan güncel tedavi kılavuzunda, Başlangıçta kilo kaybına neden olmak için tasarlanan obezite cerrahisinin, tip-2 diyabet hastaları için belirli kategorilerdeki mevcut tedavi seçenekleri arasında yer alabileceği hatta gerektiği belirtiliyor. Tip-2 diyabet için bariatrik (zayıflama) cerrahisi önemli bir değere sahiptir. Bariatrik cerrahinin önemi şu ki sindirim sisteminde değişiklikler yaparak ağırlığın azaltılmasını sağlamaktır. Ama burada operasyonla iş bitmiyor, ,operasyondan sonrada hastanın takibi büyük önem arz etmekte..  Bariatrik cerrahi işlemi içerisinde mide boyutunu küçültmenin yanında midenin bir kısmını çıkarmak gibi işlemler yapıldığı için ya da mideyi doğrudan atlayarak geçmek için sindirim sisteminin cerrahi işlemler ile yeniden kanalize etmek adına yönlendirilmesi bulunmaktadır. Bu işlemler sayesinde iştah ve besin tüketimi kısıtlamak gibi bir amaç güdülmektedir. Ayrıca vücudun insülin kullanma ihtiyacını da düzene sokmaktadır.

Önlem Yöntemleri Yaş, genetik ve etnik köken gibi değiştirilemeyen risk faktörleri dışında yaşam tarzı yani beslenme ve hareketlilik ile kilo kontrolü sağlanması önlem yöntemleri arasındadır. Önlemler sayesinde tip-2 diyabet hastalığı geciktirilebilir hatta önlenebilir. Bu yüzden, obezite ve beden kitle indexiniz yüzde otuzların yukarısında ise ve ailesel genetiksel yatkınlık varsa önceden tespit edilmesi için doktorunuzla bu konu hakkında görüşmeniz ve muayene ve tetkik yaptırmanız yerinde olacaktır. Esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi